Targeting op taal in Google Ads
Één van de campagne instellingen van Ads is taaltargeting. Standaard staat deze functie ingesteld op Nederlands. Dit betekent dat alle Nederlandstalige gebruikers in de gekozen regio de advertenties te zien krijgen. In Nederland zijn echter ook veel gebruikers die door Google als Engelstalig worden beschouwd. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in een zakelijke omgeving, waar de interface van apparaten standaard op ‘Engels’ staat ingesteld.
Hoe weet Google welke taal een gebruiker spreekt?
Google neemt de taal van de Google interface van een gebruiker als uitgangspunt. Dus als een gebruiker de Nederlandse taal in zijn scherm ziet als hij op Google zoekt, dan wordt Nederlands als uitgangspunt genomen voor advertenties. De taal van de interface wordt bepaald door drie factoren:
- Het gebruikte domein (google.nl, google.de, google.be, enzovoorts)
- De taal waartoe het zoekwoord behoort
- Het IP-adres van de gebruiker.
Waar stel ik taaltargeting in?
De taalopties zijn te bereiken door de betreffende campagne aan te klikken en vervolgens te klikken op ‘instellingen’. Ga naar ’talen’ en voeg vervolgens de juiste taal toe. Vergeet niet op ‘opslaan’ te klikken.
- Tip: Vergroot het bereik door campagnes voor Nederland ook op te richten op de Engelse taal!
- Tip: Let erop dat sommige zoekwoorden in meerdere talen voorkomen. Wanneer meerdere talen getarget worden, kan dit ertoe leiden dat advertenties getoond worden aan gebruikers de taal van de advertentietekst niet kennen.
Taal- en locatie instellingen werken nauw samen!
De taal- en locatie instellingen werken nauw met elkaar samen en zijn vaak van invloed op de structuur van een account. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat iemand wil adverteren in twee landen waar drie verschillende talen worden gesproken. In deze situatie kan een adverteerder bijvoorbeeld drie campagnes aanmaken, voor elke taal één. De campagnes kunnen vervolgens op alle drie de landen getarget worden.
Het blijft dan echter wel onzeker of de juiste advertentie aan de juiste gebruiker getoond wordt, omdat Google ook het domein van een gebruiker meeneemt bij het vaststellen van de taal. Zo is de meest gangbare taal voor Google.ch Duits. Wanneer een Franstalige Zwitser via Google.ch zoekt kan het gebeuren dat er Duitstalige advertenties getoond worden. Om dergelijke problemen zoveel mogelijk uit te sluiten zou de adverteerder in het voorbeeld voor elk land en per taal een aparte campagne moeten inrichten.
- Tip: Zorg ervoor dat de accountstructuur aansluit bij de gewenste combinaties van talen en landen!