Skip navigation Menu
Extra informatie

De werking van SEO – Belangrijke SEO onderdelen

SEO betekent zoekmachine optimalisatie (search engine optimization) en is het proces om websites beter vindbaar te maken in zoekmachines. Goede SEO is niet gericht op de zoekmachine, maar op de gebruiker. Het doel van SEO is om gebruikers zo snel mogelijk te voorzien van de beste informatie.

SEO zoekmachine optimalisatieGeen trucjes

In tegenstelling tot wat je misschien vaak hoort is SEO (zoekmachine optimalisatie) geen kwestie van het toepassen van trucjes of technische hoogstandjes. Het gaat maar om één ding; unieke, relevante inhoud van goede kwaliteit. Het bestrijden van trucjes is daarom één van de hoogste prioriteiten voor Google. Aan het einde van dit artikel lees je hier meer over. Eerst worden de werking van SEO en de belangrijke SEO onderdelen behandeld.

SEO gaat over inhoud

Zoekmachines scannen alle websites en proberen zo goed mogelijk te bepalen wat de inhoud is van de website en voor welke doelgroepen deze geschikt is. Dat scannen gebeurt per pagina waarbij de zoekmachines proberen uit te vinden waar die pagina over gaat. Die informatie wordt vergeleken met de zoektermen die mensen gebruiken om te zoeken. Op basis van complexe berekeningen (algoritmes) wordt bepaald of een pagina relevante informatie bevat voor bepaalde zoekopdrachten. Die berekening bepaalt hoe hoog de pagina in de zoekresultaten komt als iemand zoekt naar bepaalde onderwerpen. De grote vraag is natuurlijk hoe Google dat precies doet en wat je zelf kunt doen aan SEO om goed te scoren in de zoekresultaten!

De werking van SEO is gebaseerd op relevantie

Een pagina van je website is in de meeste gevallen alleen relevant voor één onderwerp; dat kan één zoekwoord zijn of een combinatie van zoekwoorden, maar goed geschreven pagina’s worden op meerdere zoekwoorden gevonden die met hetzelfde onderwerp te maken hebben (semantiek). Door middel van een grondige analyse van de inhoud van de webpagina zal Google proberen te bepalen welke zoekwoorden dat zijn. De uitkomst van die analyse heb je grotendeels zelf in de hand door je eenvoudigweg te houden aan een aantal relatief gemakkelijke SEO richtlijnen. Geen geheime trucs, maar gewone online marketing die we hier voor je op een rijtje zetten.

De belangrijkste SEO onderdelen

In dit deel van InterPedia vind je een reeks artikelen over de SEO onderdelen die je kan gebruiken om de website beter te laten scoren in zoekmachines. Het doel zal daarbij moeten zijn een positie bij de eerste 5 resultaten. Een lagere positie, ook al is het op de eerste pagina van Google, levert maar zeer weinig bezoekers op. Nadat je eerst hebt bepaald wat het zoekwoord is voor een pagina zijn er belangrijke SEO onderdelen die grote invloed hebben op de positie van de website in Google of andere zoekmachines:

  1. De URL moet het zoekwoord bevatten
  2. De title tag moet het zoekwoord bevatten
  3. Eén H1 paginatitel met het zoekwoord
  4. Indien mogelijk een aantal H2 titels waarvan één of twee met het zoekwoord
  5. Goede, semantisch geschreven teksten
  6. De pagerank van de pagina
  7. De laadsnelheid van de pagina
  8. Een schone broncode
  9. Het linkprofiel van uw website
  10. Het vermijden van illegale SEO methodes

Andere SEO onderdelen van je website zoals de leeftijd van het domein zijn ook belangrijk, maar kunnen niet altijd door jou worden beïnvloed of verbeterd. De meta description heeft geen invloed op uw positie in Google, maar is wel erg belangrijk. Het gebruik van meta keywords heeft geen enkele zin. Over al deze onderwerpen en hoe je ze in de praktijk toepast kunt u gedetailleerde informatie vinden op InterPedia. Kies een artikel hieronder of gebruik de zoekfunctie.

Pas op voor verkeerde SEO methodes!

Helaas zijn er op het gebied van SEO veel ‘cowboy’ bureaus en adviseurs actief die met trucjes proberen jouw website omhoog te krijgen in Google en op een illegale manier met SEO werking bezig zijn. Pas daar voor op! Het werkt misschien op korte termijn, maar Google is voortdurend bezig met het bestrijden van SEO technieken die niet in het belang zijn van de gebruiker. Bij iedere update van de Google zoekmachine loop je dan het risico dat de website gaat dalen in de zoekresultaten of zelfs dat je op de zwarte lijst komt en helemaal verdwijnt uit de zoekmachine. Vooral op het gebied van linkbuilding gebeuren er veel foute dingen, maar ook bij het maken van landingspagina’s.

Het bestrijden van spam en verkeerde SEO methodes is topprioriteit voor Google. De Penguin update van 2012 is bekend en heeft zeer veel websites getroffen. In mei 2013 heeft Google Penguin 2.0 uitgerold, waardoor nog meer websites hun posities zijn kwijtgeraakt. Zie hiervoor dit bericht van Google.

Wilt u voorkomen dat je op een verkeerde manier met de werking van SEO bezig bent? Volg dan de instructies die hierboven op deze pagina staan, maar lees ook de volgende artikelen:

Als je op de juiste manier en vanuit de inhoud met de werking van SEO bezig bent, dan hoef je je absoluut geen zorgen te maken!

Een SEO scan laten uitvoeren

Wil je jouw website laten beoordelen op alle belangrijke SEO onderdelen of zelf aan de slag met SEO? Lees hier meer over een goede Incompany SEO training, een SEO cursus voor kleine groepen of neem contact op met een ervaren SEO expert.