Veel gestelde vragen over InterPedia
Hieronder vindt u antwoorden op een aantal veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op.
Wie zit er achter InterPedia?
InterPedia is ontwikkeld door Hayona – Bureau voor online marketing. Hayona is Google Premium Partner en bedient vele grote en kleine opdrachtgevers in allerlei sectoren.
Is InterPedia een weblog?
Nee. Er zijn veel uitstekend weblogs over online marketing zoals Frankwatching, maar Hayona heeft bewust gekozen voor een kennisbank waar gewone gebruikers snel een duidelijk antwoord op hun vragen kunnen vinden. Het gaat op InterPedia niet om meningen en discussies, maar om objectieve informatie en praktijkervaring van ervaren online marketing consultants.
Kan iedereen zich aanmelden als auteur voor InterPedia?
Dat is niet mogelijk. Hayona voelt zich verantwoordelijk voor de inhoud van InterPedia en mag daarop ook aangesproken worden. Daarom hebben wij de keuze gemaakt om alleen met eigen auteurs te werken. Maar, Hayona beheert een andere website met een breed scala aan artikelen over marketing & communicatie waar wél iedereen zich kan aanmelden. Die website heet Marketingportaal en op deze pagina kunt u zich aanmelden.
Is de inhoud van InterPedia gratis?
Ja. Alle artikelen op InterPedia zijn gratis en zonder in te loggen beschikbaar. Daarnaast is er speciale content waarvoor registratie en betaling vereist is; het gaat daarbij om waardevolle zaken zoals aangepaste rapporten en dashboards voor Google Analytics, Een compleet WordPress thema om zelf een B2B website mee te bouwen en andere downloads. De reden daarvoor is dat het veel tijd kost om alle informatie te rubriceren, vast te leggen, te ‘vertalen’ naar begrijpelijke artikelen en bij te houden. Ook het onderhoud van het platform zelf kost geld. Naast objectieve kennis verwerkt Hayona ook erg veel praktijkervaring in de artikelen.
Is veel van de informatie op InterPedia niet al gewoon te vinden op het internet?
Zeker, op het internet is veel informatie te vinden. Toch bleek bij contacten met onze opdrachtgevers en vooral ook tijdens de vele trainingen die de Hayona consultants verzorgen, dat er een grote behoefte is aan een centrale bron van kennis waarin praktische uitleg gegeven wordt over lastige onderwerpen zoals SEO, Google Analytics en Google Ads. De informatie daarover op het internet is erg verspreid, ongestructureerd, niet altijd actueel, vaak technisch van karakter en vooral gericht op de ervaren professionals. Daarnaast is het ook vaak lastig om de betrouwbaarheid van informatie te beoordelen, er wordt helaas nog steeds veel onzin verkondigd.
Wat zijn voorbeelden van onbetrouwbare informatie?
Helaas worden er over online marketing nog steeds veel onwaarheden verteld. Het kwalijke is dat zelfs veel bureaus zich daaraan schuldig maken. Een aantal voorbeelden:
- Het invoegen van meta keywords is erg belangrijk.
Niet waar; meta keywords hebben geen enkel effect op de posities in Google. - Bij Ads komt de adverteerder die het meeste betaalt bovenaan te staan.
Niet waar; de advertentieposities worden vooral bepaald door de kwaliteitsscore en op de beste posities betaal je in combinatie met een hoge kwaliteitsscore vaak een lagere prijs per klik. Op de lage posities betaal je met een lage kwaliteitsscore vaak meer. - Grote Ads adverteerders komen vanzelf hoger in de organische (onbetaalde) zoekresultaten.
Niet waar. Ads en SEO staan volledig los van elkaar; in de praktijk hebben wij dat op overtuigende wijze meerdere keren bevestigd gezien. Het zou een bom zijn onder het businessmodel van Google als ze dat zouden doen. - Advertenties in Google hebben geen zin omdat mensen er toch niet op klikken.
Niet waar; De enige reden waarom Google zoveel geld verdient met advertenties is omdat de advertenties zo goed werken. Er wordt op geklikt en het leidt tot nieuwe klanten en meer omzet. Adverteren via Google werkt vele malen beter dan gewone banners inkopen op websites. - Als je hoge posities hebt in de organische (onbetaalde) zoekresultaten hoef je niet met Ads te werken.
Niet waar. Zowel uit de praktijk als uit onderzoek is gebleken dat Ads en SEO elkaar in sterke mate aanvullen. Waarom weten we nog niet precies, maar het blijkt overduidelijk uit de praktijk. De reden is waarschijnlijk dat steeds meer mensen ontdekt hebben dat je door te klikken op een advertentie vaak snel bij de informatie of het product komt waarnaar je op zoek bent.
Zijn er veel ‘cowboys’ in online marketing?
Helaas wel. Er zijn bedrijven die u dingen beloven die gewoon niet waar kunnen zijn. Andere bedrijven geven u geen inzicht in wat ze nu precies doen en waarvoor u betaalt. Ook komt het voor dat u niet naar een ander bureau kunt overstappen zonder alle historische informatie te verliezen. Van veel traditionele reclamebureaus is de kennis over online marketing ver onder de maat. Wij begrijpen dat het lastig is om leveranciers te beoordelen als u zelf ook niet alles weet. Ook daarom is er InterPedia, zodat u beter in staat bent om uw huidige bureau te beoordelen of een nieuw bureau te selecteren.
Hoe kun je weten wat waar is en wat niet?
Het is heel begrijpelijk dat gewone gebruikers vaak niet meer weten wat en wie ze nu moeten geloven. Voor InterPedia hanteren we daarom twee eenvoudige basisprincipes:
- De officiële Google informatie is het uitgangspunt, zoals de ‘Help’ artikelen in Analytics en Ads, weblogs van bijvoorbeeld Matt Cuts en officiële bekendmakingen. Daarnaast gaan Hayona consultants regelmatig naar congressen en bijeenkomsten en hebben zij eigen contactpersonen bij Google en Facebook.
- Alles wordt in de praktijk getest. Het grote voordeel van online marketing is dat alles meetbaar is. Zonder al te grote risico’s kun je nieuwe dingen uitproberen, onduidelijkheden testen en op basis van harde resultaten bepalen wat wel en niet werkt.