De URL – essentieel onderdeel in SEO
De URL is het ‘adres’ van een webpagina. De URL van dit artikel is bijvoorbeeld https://www.interpedia.nl/seo/werking-en-onderdelen/url. Zoekmachines analyseren iedere pagina van een website om te beoordelen waar die pagina over gaat. Als in de belangrijke onderdelen van de pagina hetzelfde zoekwoord terugkomt dan weet de zoekmachine dat de betreffende pagina relevant is voor dat specifieke zoekwoord. Een pagina kan daarom ook maar geoptimaliseerd worden voor één zoekwoord of zoekterm. De URL is één van de belangrijkste SEO onderdelen.
Wat is een goede URL?
Een goede URL heeft de volgende kenmerken:
- Het zoekwoord van de pagina staat in de URL. Voor dit artikel is dat het woord ‘url’
- De hele URL bestaat uit begrijpelijke woorden die ook relevant zijn. Zo zie je in de URL van dit artikel bijvoorbeeld de woorden ‘seo’ en ‘werking’.
- De URL laat het ‘kruimelpad’ zien, de hiërarchische structuur. Dit artikel hoort bij de categorie ‘SEO’ en daarbinnen bij de subcategorie ‘werking en onderdelen’. Die structuur is terug te zien in de URL
- Een URL bevat geen technische informatie zoals het woordje ‘id’, getallen of andere termen die geen begrijpelijke woorden zijn.
Hoe maak je een goede URL?
Een goed CMS (content management systeem) dat op de juiste manier is ingericht maakt automatisch een goede URL aan. Daarnaast moet het voor een redacteur altijd mogelijk zijn om handmatig de URL van een pagina te wijzigen. Heb je die mogelijkheid niet of genereert je CMS lelijke URL’s? Neem daar geen genoegen mee en vraag je webbouwer om dat aan te passen. Zonder een goede URL is het erg moeilijk om goede posities in zoekmachines te krijgen.
Pas op met het veranderen van de URL!
Een URL veranderen is soms nodig voor SEO, maar de gevolgen kunnen desastreus zijn. Het wijzigen van de URL betekent namelijk dat je het adres van een pagina verandert. Google heeft een adres opgeslagen en daar klikken mensen op. Zodra je dat adres verandert bestaat het oude adres niet meer en krijgen mensen die klikken een foutmelding te zien. Om dat te voorkomen moet je altijd een 301 verwijzing aanmaken als je een URL verandert. Doe je dat niet dan gaat het aantal bezoekers van je website omlaag.
Bovenstaand probleem gebeurt helaas nog erg vaak wanneer een website vernieuwd wordt. In veel gevallen krijgen alle pagina’s dan ook een nieuwe URL. Als er dan niet voor alle pagina’s een 301 verwijzing wordt gemaakt dan zal het verkeer uit zoekmachines dramatisch gaan afnemen op de nieuwe website en het duurt erg lang voordat je weer op het oude niveau terug bent.