SEO voor mobiele websites
Steeds meer bedrijven en organisaties lanceren een website voor smartphones. Dit is een goede keuze, maar heeft wel consequenties voor zoekmachine optimalisatie. Voor vindbaarheid in Google op smartphones gelden in principe dezelfde regels als voor vindbaarheid in Google op een normale desktop. Er is echter wel een aantal dingen waar rekening mee gehouden moet worden.
Lengte title-tag en meta-description
Voor smartphones is het verstandig om een andere maximale lengte te hanteren voor de title-tag en de meta-description. De meta-description wordt in mobiele browsers na ongeveer 100 karakters afgebroken (bij desktop is dit +/- 150 tekens). Voor de title-tag gelden ongeveer 55 karakters (bij desktop is dit +/- 60 tekens).
URL’s
Het is belangrijk om goed na te denken over de URL-structuur van de mobiele website. Probeer de URL structuur voor de mobiele website exact hetzelfde te houden als voor desktop (ook wel responsive design genoemd). Dit heeft vooral te maken met het opbouwen van autoriteit van één URL. Ga je voor de mobiele site een andere URL hanteren dan moet je voor deze URL een nieuwe autoriteit gaan opbouwen. Over het algemeen resulteert dit in Google in een lagere ranking van deze URL. Terwijl de URL voor de desktop website in veel gevallen veel hoger rankt. Wanneer iemand vervolgens via Google Mobile zoekt en het eerste resultaat van je website aanklikt, belandt deze persoon tevens op de desktop versie van je website.
Zoekwoorden
Teksten op mobiele websites zijn over het algemeen minder lang. Ook heb je op mobiele websites vaak minder omgevingstekst. Dit heeft gevolgen voor de manier waarop je zoekwoorden verwerkt in de teksten. Omdat er minder omgevingsteksten zijn (bijvoorbeeld tekstblokken in een rechter kolom) heb je sneller een hoge zoekwoorddichtheid. Let hier goed op bij het schrijven van teksten voor mobiele websites.