Skip navigation Menu
Extra informatie

301 verwijzing (301 redirect)

Het gebruik van 301 verwijzingen is essentieel in iedere SEO strategie. Helaas worden ze nog te weinig gebruikt of vaak vergeten. Een 301 verwijzing, ook wel 301 redirect genoemd, is een permanente automatische doorverwijzing van de ene naar de andere pagina die tegelijk aangeeft dat de pagina waar de verwijzing op zit niet of niet meer bestaat. Een 301 redirect op een pagina geeft Google het signaal dat deze pagina niet meer geïndexeerd hoeft te worden en de autoriteit (pagerank) van een pagina doorgeschoven mag worden naar de pagina waar de 301 redirect naar verwijst. Een pagina waar een 301-redirect op zit, zal daarom na verloop van tijd uit de ranking van Google verdwijnen en zal vervangen worden door de pagina waar naar verwezen wordt. Je kunt een 301 verwijzing daarom vergelijken met een verhuisbericht.

Aanleiding voor een 301 redirect

In een aantal situaties moet je gebruik maken van een 301 redirect:

  • Als de URL van een pagina gewijzigd moet worden, bijvoorbeeld omdat hij verplaatst wordt binnen de website of omdat er een zoekwoord aan de URL toegevoegd moet worden.
  • Als je in het menu van de website een item hebt waar geen inhoud op staat, dan wil je die soms doorverwijzen naar een andere pagina.
  • Bij het lanceren van een nieuwe website krijgen vaak alle pagina’s een andere URL. In die situatie moet er dus een lange lijst met 301 verwijzingen gemaakt worden, één voor elke oude pagina die door Google is geïndexeerd. Doe je dat niet dan zal je nieuwe website een aantal maanden lang veel minder bezoekers trekken vanuit zoekmachines.

Hoe maak je een 301 verwijzing?

Een goed CMS biedt een redacteur de mogelijkheid om zonder technische kennis heel eenvoudig een 301 verwijzing te maken. Sommige systemen maken zelfs automatisch een 301 redirect aan als iemand een URL verandert. Accepteer geen CMS zonder die mogelijkheid.

Veel gemaakte fouten

Er zijn nog andere manieren om een verwijzing of redirect te maken. Zo bestaat er de ‘meta refresh’, een oude en ongewenste manier van verwijzen. Een andere veelgebruikte redirect is de 302 verwijzing. Die lijkt erg op de 301 met het grote verschil dat een 302 een tijdelijke verwijzing is. Laat je die te lang staan, dan zal Google uiteindelijk toch maar één van de twee kiezen voor de index. Gebruik een 302 verwijzing daarom waar hij voor bedoeld is; als tijdelijke redirect die je na een tijdje weer weghaalt.

301 verwijzing op een hoofddomein

Het wijzigen van je hoofddomein (www.[domein].nl) is niet aan te raden, maar soms is het noodzakelijk. Ook dan is het belangrijk om op het oude domein een 301 verwijzing te plaatsen. Dit moet door de websitebeheerder op serverniveau gedaan worden.

Hoe scoort jouw site op vindbaarheid?

Om te ontdekken welke zoektermen voor jouw organisatie belangrijk zijn, voeren we een zoekwoordenonderzoek uit. Jouw producten en diensten, of synoniemen daarvan, dienen als input voor het onderzoek naar zoekvolumes.