Skip navigation Menu
Extra informatie

Google Analytics en Search Console koppelen

Een koppeling tussen Google Analytics en Search Console (voorheen de Google Webmaster Tools) is vereist om toegang te krijgen tot de zoekmachine optimalisatie rapporten in Google Analytics. Dit zijn handige rapporten die praktische aanknopingspunten bieden voor zoekmachine optimalisatie.

Stap 1: Aanmelden voor de Search Console

Als uw website nog niet is aangemeld voor de search console, dan moet u dat eerst doen. Hiervoor gaat u naar de Search Console en klikt u op de grote button. Log in met uw Google Account. Dit moet hetzelfde account zijn als waarmee u toegang heeft tot Google Analytics.

Stap 2: Een site toevoegen aan de Search Console

Om uw site toe te voegen aan de Search Console klikt u op ‘Een property toevoegen’ en vult u de domeinnaam in van uw website. Let op het gebruik van https:// en www. in uw domeinnaam. Google ziet de volgende domeinnamen namelijk als vier verschillende properties:

  1. http://domein.nl
  2. https://domein.nl
  3. http://www.domein.nl
  4. https://www.domein.nl

Wanneer u op ‘Doorgaan’ klikt, vraagt de Search Console om een verificatie dat u eigenaar bent van de website. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar verificatie via Google Analytics is de eenvoudigste optie. Hier zijn de volgende voorwaarden aan verbonden:

  • U moet de laatste versie van de tracking code geïnstalleerd hebben.
  • Uw tracking code moet in de <head> van de pagina staan.
  • U moet bewerkingsrechten nodig hebben in Google Analytics tot de betreffende website.

Wanneer de verificatie niet lukt, neem dan contact op met de leverancier van uw website.

Stap 3: Google Analytics en Search Console koppelen

Meld je aan bij Google Analytics en klik in het menu op Acquisitie » Search console » Zoekopdrachten. Wanneer de koppeling ontbreekt verschijnt er een knop met de tekst: “Search Console-gegevens delen”. De onderstaande video laat zien welke stappen u moet doorlopen.

Wanneer u op de knop klikt ziet u het scherm ‘Property-instellingen’. Scroll naar beneden tot u het kopje ‘Search Console’ ziet. Klik op ‘Search Console aanpassen’. U ziet nu het scherm ‘Instellingen van Search Console’.

google-analytics-search-console

Als u op ‘bewerken’ klikt, verschijnt er een lijst met websites. Kies de site die u wilt koppelen en sla de keuze op. In het volgende scherm kan de koppeling tussen Google Analytics en Google Search Console worden voltooid .

 

Wat zeggen de cijfers?

Waarom werkt je marketing goed? En waarom soms ook niet? Statistiekenanalyse is een onmisbaar onderdeel in iedere marketingstrategie. Dankzij data-analyse kun je optimaliseren, bijsturen, gegronde keuzes maken en meer effect behalen. Onze marketeers helpen je daarbij.