Skip navigation Menu
Extra informatie

Bouncepercentage in Google Analytics rapporten

In bijna alle rapporten van Google Analytics wordt de kolom bouncepercentage weergegeven. De Engelse term ‘bounce’ kan worden vertaald met terugstuiten. Wanneer een bezoeker op de website komt en direct weer vertrekt, wordt dit een bounce genoemd. Het bouncepercentage is dat deel van de bezoekers dat niet verder kijkt dan één pagina. Doorgaans zal een website eigenaar zijn bezoekers zo lang mogelijk vast willen houden, waardoor een hoog bouncepercentage onwenselijk lijkt. Toch is dat lang niet altijd zo: Soms functioneert een pagina met een hoog bouncepercentage juist goed!

Wat is een goed bouncepercentage?

Wanneer een pagina een hoog bouncepercentage heeft, kan dit betekenen dat de bezoeker direct vindt wat hij nodig heeft. De bezoeker hoeft in dat geval niet door te klikken naar andere pagina’s van de website. Het is natuurlijk niet met zekerheid vast te stellen of een bezoeker de juiste informatie vindt, maar vaak kan dit met gezond verstand beredeneerd worden. Een homepage vertolkt vaak op kernachtige wijze de centrale boodschap van een website en het doel daarvan is om bezoekers door te sturen naar onderliggende pagina’s. Zo’n pagina fungeert eigenlijk als een doorgeefluik. Voor dergelijke pagina’s is het belangrijk dat het bouncepercentage laag is, wat inhoud dat relatief weinig bezoekers meteen vertrekken. Een hoog bouncepercentage is voor dit type pagina ongewenst.

Kijk naar de context

Wanneer een bezoeker naar contactinformatie zoekt en direct op de contactpagina van een website beland, is een hoog bouncepercentage geen enkel probleem. In deze context betekent een hoog bouncepercentage immers dat de bezoeker direct de juiste informatie gevonden heeft. Kortom, een hoog bouncepercentage hoeft niet direct een probleem te vormen.

Hoge bouncerate op homepage – niet goed!

Hoog bouncepercentage op contactpagina – geen probleem!

Hoge bouncerate? Niet goed!

Bouncepercentage in Google Analytics

Deze pagina beantwoordt een vraag en daarom is een hoog bouncepercentage geen probleem.

 

Wat zeggen de cijfers?

Waarom werkt je marketing goed? En waarom soms ook niet? Statistiekenanalyse is een onmisbaar onderdeel in iedere marketingstrategie. Dankzij data-analyse kun je optimaliseren, bijsturen, gegronde keuzes maken en meer effect behalen. Onze marketeers helpen je daarbij.