Sessieduur
Sessieduur (voorheen tijd op site) is een variabele in Google Analytics die aangeeft hoe lang een bezoeker op een website is geweest. De tijd die bezoekers op de site doorbrengen, kan een indicatie geven van de betrokkenheid van bezoekers. Binnen Google Analytics zijn er diverse vormen van tijd op site:
- Sessieduur: de totale tijd van de bezoeken op de site;
- Gemiddelde sessieduur: de gemiddelde tijd van alle bezoeken op de website;
- Tijd op pagina: de totale tijd die op een pagina wordt doorgebracht, alvorens binnen dezelfde bezoeken een andere pagina geopend wordt;
- Gemiddelde tijd op pagina: de gemiddelde tijd die doorgebracht wordt op een pagina;
Hoe wordt de sessieduur berekend?
Elke keer dat een pagina waar de trackingcode van Google Analytics staat, wordt geopend, gaat er een signaal naar de Google Analytics server. Met dat signaal wordt een ‘Timestamp’ meegegeven: het exacte tijdstip dat de pagina geopend werd. De tijd tussen het openen van de eerste pagina (de start van een websitebezoek) en het openen van de volgende pagina is de tijd op de eerste pagina. Een voorbeeld: stel dat pagina A de eerste pagina is, pagina B de tweede, pagina C de derde en pagina D de laatste. We krijgen dan de volgende gegevens voor tijd op pagina:
Tijdstip openen pagina B – Tijdstip openen pagina A = Tijd op pagina A
Voor de totale sessieduur, is niet bekend op welk tijdstip de bezoeker de website verlaat. Daarom ‘verloopt’ het bezoek na pagina D en krijgt deze de waarde 0. De totale tijd op site van een bezoek is dan als volgt:
Tijdstip openen pagina D – Tijdstip openen pagina A = Tijd op site
Betrouwbaarheid van de sessieduur
De tijd op site is absoluut niet 100% betrouwbaar. In de berekening zagen we al dat niet bekend is wanneer de bezoeker de website verlaat. Dit geldt ook voor bouncers; bezoeken met één pagina. Bovendien kan het zijn dat iemand de website verlaat, maar binnen 30 minuten weer terugkomt. Als dat binnen een half uur gebeurt (standaard maximale sessieduur), wordt dat nog als hetzelfde bezoek gerekend. Zit daar meer dan 30 minuten tussen, dan is er sprake van een nieuw bezoek.
De waarde van rapporten voor ‘Sessieduur’ zit dan ook vooral in de trends. Is op een website bijvoorbeeld in de maand januari de gemiddelde tijd op site 2:13 minuten en in januari van het daarop volgende jaar 2:57, dan geeft dat een goede aanleiding tot onderzoek. Gaat het om een trend? Zijn er wijzigingen geweest die de ’tijd op site’ konden beïnvloeden?
Tijdsrapporten analyseren
Analyseer tijdsrapporten dus vooral om trends te bespeuren: waar zijn significante wijzigingen zichtbaar? Welke verkeersbronnen vertonen aanzienlijke afwijkingen ten opzichte van de gemiddelde tijd op site?