Een professioneel LinkedIn profiel
Een LinkedIn profiel wordt nog wel eens een digitale cv genoemd. Ik zou het liever een landingspagina willen noemen. Tenzij je als net afgestudeerde op zoek bent naar een baan, dan mag je wel CV zeggen J… Maar in veel situaties is het meer een pagina waar bezoekers op komen, omdat je hun interesse hebt gewekt. Je hoopt uiteindelijk dat elke bezoeker een waardevolle connectie wordt.
Wanneer jij je LinkedInprofiel als landingspagina wil laten fungeren en wil dat bezoekers zich converteren tot connecties, dan vraagt dat wel enige professionaliteit. Laten we de belangrijkste profielonderdelen maar eens doorlopen.
Profielonderdelen
Een professioneel LinkedIn profiel bestaat uit een aantal belangrijke onderdelen.
De achtergrondfoto
Je hebt de mogelijkheid om een achtergrondfoto toe te voegen aan je profiel, veelal niet gebruikt constateer ik. Zonde! Laat in de achtergrondfoto van je LinkedIn profiel iets van jouw imago doorschemeren. Dat kan door te laten zien welk beroep je uitoefent, binnen welke organisatie je dat doet of je gaat voor een branche gerelateerde achtergrondfoto.
Ben je piloot dan zou ik een foto kiezen die genomen is vanuit de cockpit met een blauwe lucht en witte wolken deken. Ben je advocaat dan kan een foto in beroepskleding heel goed.
De ideale afmeting voor een achtergrondfoto is 1584×396. Bekijk de achtergrondfoto ook even op je mobiel. Daar wordt de foto geschaald en kan het zijn dat het belangrijkste gedeelte van de foto wegvalt achter je profielfoto.
Je profielfoto
Allemaal wel eens gelezen: gebruik geen vakantiefoto, vrijetijdsfoto of foto waar je nauwelijks op te zien bent. Zorg voor een degelijke en duidelijke profielfoto.
- Lach, maar niet te overdreven.
- Kijk recht in de camera.
- Gebruik een recente foto.
- Gebruik een foto met een hoge resolutie.
- Let op de juiste belichting van de foto.
- Ga voor een rustige achtergrond.
- Gezicht en schouders in ieder geval zichtbaar.
- Zet alleen jezelf op de foto.
- Wees vooral jezelf, authentiek en puur.
- Geen selfies.
Benieuwd of jouw profielfoto goed scoort? Test met Snappr je profielfoto.
Jouw functieomschrijving
Wees creatief, denk out-off-the-box, maar draai er niet omheen: vertel wat je doet.
Past een originele functieomschrijving bij jouw als persoon en bij de organisatie waar je die functie vervult, is mijn advies het bij de originele functieomschrijving te houden. Maar wordt jij gekenmerkt als “creatief” persoon, heb je een creatieve baan of ben je actief in een creatieve branche, daag jezelf dan uit om van het origineel af te wijken. En een ieder die zich niet aangesproken voelt, daag ik ook uit 😉.
Naast de omschrijving van wat je doet, kan je ook omschrijven wat je bereikt (in jouw positie).
De samenvatting
De eerste twee regels moeten de bezoeker direct pakken, want alleen de eerste circa 213 tekens zijn zichtbaar. Vergelijk het met de zoekresultatenpagina in Google. Jouw naam en functieomschrijving zijn dan de titel en de eerste 213 tekens van je samenvatting zijn dan de meta omschrijving. Tezamen moeten ze de bezoekers verleiden om de rest van je profieltekst te lezen door op de knop ‘meer weergeven’ te klikken.
De rest van je samenvatting is verborgen achter de knop ‘Meer weergeven’. Hier heb je nog zo’n kleine 1.800 tekens om je landingspagina compleet te maken. Gebruik deze ruimte, dat helpt met de nodige zoektermen om je profiel beter vindbaar te maken.
Werkervaring
Hier omschrijf je waar je hebt gewerkt en wat je daar hebt gedaan. Probeer dit onderdeel te laten verschillen van de samenvatting.
Best practices
Ik sluit af met een aantal “extra’s” die je profiel nog professioneler maken.
- Voeg relevante afbeeldingen, foto’s, video’s, blogs en projectcases toe aan je profiel.
- Voeg prestaties toe (projecten en publicaties).
- Schrijf af en toe een aanbeveling voor een ander. Grote kans dat je zelf ook een aanbeveling krijgt.
- Vraag om een LinkedIn aanbeveling als mensen je complimenten geven over je werk.
- Bezoek interessante profielen van anderen. Als zij dit zien en jouw profiel bekijken heb je een haakje en een reden om een connectieverzoek te sturen
- Gebruik niet de standaardtekst voor connectieverzoeken. Maak het persoonlijk!
- Niet anoniem kijken.
- Zorg dat je profiel voor iedereen zichtbaar is, ook belangrijk voor je vindbaarheid.
Tot slot
Heb jij nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem gerust contact op.
Naast het delen van interessante kennis, geven wij ook LinkedIn trainingen. Elke training wordt op maat aangeboden en is geschikt voor elke ondernemer of onderneming. Naast losse inschrijvingen geven wij ook in huis trainingen bij u op locatie.
Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden.