Skip navigation Menu
Extra informatie

Website verwijderen uit de Google-index

Google indexeert automatisch miljoenen websites. Om te voorkomen dat uw websitepagina’s nog langer in de zoekresultaten van Google verschijnen, kunt u een aantal (technische) stappen doorlopen. Het is belangrijk om eerst goed te overwegen of u uw website werkelijk uit de zoekresultaten wilt verwijderen en te bepalen of de juiste technische kennis beschikbaar is om de benodigde stappen uit te voeren.

Links, feeds of aanmeldingen voorkomen

Voorkomen werkt beter dan genezen. Wanneer er geen links op externe websites staan, er geen feeds zijn of geen aanmeldingen bij zoekmachines van een website zijn, hebben zoekmachines niet de mogelijkheid de website te vinden.

Wachtwoord op uw website plaatsen

Een eenvoudige manier om uw website uit de zoekmachines te houden, is door een wachtwoord op uw website te plaatsen. Hiermee hebben echter naast zoekmachines, gebruikers ook geen toegang meer tot uw site. Er zijn diverse andere technieken voorhanden om een website wél voor gebruiker en níet voor zoekmachines toegankelijk te maken.

Pagina verwijderen

Door een pagina te verwijderen van een website, verdwijnt deze op den duur uit de index van zoekmachines.

Meta-tags aanpassen: noindex, nofollow meegeven

Met behulp van de volgende metatag geeft u aan zoekmachine-crawlers door dat u niet wilt dat uw websitepagina’s nog langer in de zoekresultaten van zoekmachines verschijnen:

< meta name=’robots’ content=’noindex,nofollow’ />

Dit regeltje code dient geplaatst te worden in de -sectie van uw website. De methode werkt echter niet altijd volledig. U kunt het zien als een advies aan de crawlers van Google. Het kan enige tijd duren voordat websitepagina’s niet langer in de zoekresultaten verschijnen.

Robots.txt aanpassen

In de ‘root’ (hoofdmap) van de websitebestanden kan een bestandje geplaatst worden met de naam ‘robots.txt’. Als hierin de volgende regel geplaatst wordt, krijgen zoekmachinecrawlers (robots) een signaal geen toegang te hebben tot de website:

User-agent: *
Disallow: /

Met behulp van de Google Webmaster Tools kan een robots.txt-bestandje gegenereerd worden om specifieke pagina’s al dan niet uit te sluiten. Navigeer hiervoor in de Google Webmaster Tools naar Siteconfiguratie > Crawlertoegang.

.htaccess-bestand aanpassen

Een .htaccess-bestand is een bestand dat ook in de ‘root’ van de websitebestanden geplaatst kan worden. In de .htaccess worden bijvoorbeeld doorverwijzingen bijgehouden. Met behulp van het .htaccess-bestand kunt u echter ook bepaalde robots actief blokkeren. Hieronder ziet u de code die hiervoor nodig is.

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Googlebot [OR] RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} msnbot [OR]

Cache-versie van een pagina verwijderen

Google en andere zoekmachines laten pagina’s soms in de cache staan. Om dit te omzeilen, kunt u de volgende code in de -sectie van een pagina plaatsen:

< meta name=”robots” content=”noarchive”>

Verwijderingsverzoek plaatsen

Wanneer Google een website na voorgaande stappen te hebben ondernomen, nog steeds in de index heeft staan, kunt u een verwijderingsverzoek bij Google plaatsen:

Verwijderingsverzoek bij Google plaatsen

Meer artikelen in deze categorie