Skip navigation Menu
Extra informatie

Alt-attribuut en title-attribuut voor afbeeldingen

Rode stoel van houtIn het artikel ‘SEO voor afbeeldingen‘ wordt de alt-tekst genoemd als onderdeel van een afbeelding dat invloed heeft op SEO (Zoekmachine optimalisatie). Naast het alt-attribuut wordt er in de html van afbeeldingen ook gebruik gemaakt van het title-attribuut. Wat is het verschil tussen beide en hoe moeten ze worden toegepast?

Om verwarring te voorkomen:

  • Het alt-attribuut heeft WEL invloed op het resultaat in Google afbeeldingen.
  • Het title-attribuut heeft GEEN invloed op het resultaat in Google afbeeldingen.

Welke aspecten nog meer WEL invloed hebben op de resultaten in Google kan gelezen worden in het artikel SEO voor afbeeldingen.

Hieronder staat een voorbeeld html code van de afbeelding bovenaan dit artikel met alt-attribuut en title-attribuut.

<img src=”rode-stoel.jpg” alt=”Rode stoel van hout” title=”Rode stoel – copyright 2013 Hayona”>

Alt-attribuut

Alt staat voor alternate (alternatief). Dit attribuut is bedoeld voor een beschrijving van afbeeldingen voor browsers die geen afbeeldingen kunnen weergeven of gebruikers die geen afbeeldingen kunnen zien. Het is dus belangrijk dat in het alt-attribuut beschreven wordt wat er op de afbeelding staat. In het voorbeeld hierboven is dat dan ook het geval. Over het algemeen kan dit in een korte regel worden gedaan.

Google gebruikt deze regel (en andere elementen) om te begrijpen wat er op de afbeelding staat.

Voor nietszeggende afbeeldingen zoals bijvoorbeeld speciaal opgemaakte bullets kan het alt-attribuut worden leeg gelaten (alt=””). Nog beter is het als deze elementen zijn opgemaakt met CSS en dus niet op de pagina worden geladen als afbeeldingen.

Het alt-attribuut is een verplicht html element voor afbeeldingen.

Title-attribuut

Dit attribuut wordt gebruikt om meer informatie over een afbeelding te geven. Deze beschrijft de afbeelding niet, maar kan bijvoorbeeld copyright informatie of de bron bevatten. Daarnaast is dit ook de juiste manier om de tooltip (verschijnt als je met de muis op een afbeelding gaat staan) te vullen. Probeer het door met je muis over de afbeelding van de stoel te gaan; je ziet dan het title attribuut verschijnen.

Het title-attribuut is niet verplicht in de html van afbeeldingen.

Hoe vindbaar ben jij?

Met Search Engine Optimization (SEO) zorg je ervoor dat je website, dus je organisatie, goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Het liefst behaal je natuurlijk met zo veel mogelijk zoektermen een nummer-1 positie! Maar is dat het doel? Uiteindelijk wil je dat zoekmachineoptimalisatie je doelgroep helpt en kwalitatieve bezoekers oplevert.