Skip navigation Menu
Extra informatie

Zoekwoord dichtheid is essentieel voor SEO

Er bestaan verschillende mogelijkheden om teksten op websites te optimaliseren voor zoekmachines, dit artikel gaat over het aspect van de zoekwoord dichtheid. Er wordt veel gediscussieerd over de vraag of zoekwoord dichtheid nog van belang is en ons antwoord daarop is een volmondig ja. Zowel degenen die zeggen dat het geen rol speelt als degenen die zeggen dat het zoekwoord zo vaak mogelijk moet voorkomen op een pagina begrijpen niet wat de filosofie van Google is.

Zoekwoorddichtheid: ja, met mate

Zoekwoorddichtheid of ‘keyword density’ is een percentage dat aangeeft hoe vaak een woord of een combinatie van woorden (een zoekterm) op een pagina voorkomt ten opzichte van het totaal aantal woorden, dus inclusief alle menu items en andere tekstelementen op een pagina. Voor zoekmachines is zoekwoord dichtheid een belangrijk gegeven, omdat je daarmee kunt bepalen wat de inhoud van de pagina is en wat het belangrijkste thema is. Op die manier bepaalt een zoekmachine de relevantie van de pagina voor dat zoekwoord en zal de pagina op basis van de relevantie hoger of lager in de zoekresultaten komen wanneer er op dat woord wordt gezocht.

Nu zou je kunnen denken dat je het zoekwoord van de pagina dus zo vaak mogelijk in de tekst moet zetten, maar dat is niet waar. Er is namelijk niets waar zoekmachines en met name Google meer een hekel aan hebben dan aan het misbruiken van SEO. Het doel van SEO (zoekmachine optimalisatie) is namelijk de mensen die zoeken naar informatie in staat te stellen om zo snel mogelijk de beste en meest relevante informatie te vinden. Trucjes zijn niet in het belang van de gebruikers van zoekmachines en daarom zal een extreem hoge zoekwoorddichtheid juist een averechts effect hebben; het kan zelfs een lagere positie tot gevolg hebben!

Zoekmachines zijn slim: natuurlijk taalgebruik

Vraag een goede tekstschrijver hoe vaak hetzelfde woord in een tekst kan voorkomen zonder dat de tekst onnatuurlijk wordt en hij zal je een percentage noemen van maximaal 5 – 6 %. Zoekmachines hebben veel goede taalkundigen in dienst en die weten dat ook. Komt de zoekwoord dichtheid van een webpagina boven de 6% (ongeveer) dan word je al gauw verdacht van spam en zul je gaan zakken in de zoekresultaten.

Maar is je zoekwoord dichtheid te laag, dan weet Google weer niet wat nu precies je boodschap is en ben je niet relevant genoeg voor degene die op zoek is naar informatie.

Het juiste advies voor zoekwoord dichtheid is daarom:

 • Streef naar een zoekwoord dichtheid van ongeveer 2 – 5 %.
 • Hanteer dit niet te strak; soms is 2% voldoende, soms heb je meer nodig. Kijk naar de concurrentie.
 • Ga niet boven de 6%.
 • Verwerk het zoekwoord in ieder geval een keer in de eerste zin.
 • Verdeel de zoekwoorden gelijkmatig over de tekst.
 • Schrijf semantisch: maak gebruik van synoniemen en gerelateerde termen.
 • Zorg voor een prettig leesbare tekst met een natuurlijk taalgebruik.
 • Wijk in de tekst niet te veel af van het onderwerp.
 • Doe altijd een zoekwoorden onderzoek. Het heeft geen zin om een woord te gebruiken waar niemand op zoekt.
 • Google houdt van ‘content-rijke’ websites. Er is geen minimum aantal woorden nodig, maar bij hevige concurrentie kan het soms een voordeel zijn als je een pagina hebt met een uitgebreide tekst.

Zoekwoorddichtheid zelf meten

Het meten van de zoekwoorddichtheid doe je op de pagina zelf, dus niet in een apart Word document. De reden daarvoor is dat alle inhoud van een webpagina meetelt, dus ook de tekst in het menu, in de footer, in de kantlijn en andere delen van de site. Er zijn verschillende handige tools om de zoekwoorddichtheid te meten. De meest prettige in het gebruik vinden wij de SEOBook toolbar, omdat je daarmee ook gelijk alle andere delen van de pagina kunt controleren.

Let op dat je de juiste instellingen kiest:

 • Title tag niet laten meetellen.
 • Meta description niet laten meetellen.
 • Meta keywords niet laten meetellen.

En voor wie het van Google zelf wil horen, hier een link naar een uitleg van Matt Cuts

Hoe vindbaar ben jij?

Met Search Engine Optimization (SEO) zorg je ervoor dat je website, dus je organisatie, goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Het liefst behaal je natuurlijk met zo veel mogelijk zoektermen een nummer-1 positie! Maar is dat het doel? Uiteindelijk wil je dat zoekmachineoptimalisatie je doelgroep helpt en kwalitatieve bezoekers oplevert.

Meer artikelen in deze categorie