Skip navigation Menu
Extra informatie

Meer bezoekers met een goede meta description

De meta description is een tekst die niet is te zien op de website, maar wel zichtbaar is voor zoekmachines.
In de broncode ziet de meta description er als volgt uit:

<meta name=’description’ content=’Praktische en eerlijke adviezen over SEO en zoekmachine optimalisatie. SEO tips voor de online marketeer die zelf aan de slag wil.’/>

De tekst in de meta description wordt door Google gebruikt als beschrijvende tekst (2 regels) onder de titel van het zoekresultaat (zie afbeelding hieronder) en moet daarom het zoekwoord bevatten waarop de betreffende pagina gevonden moet worden. Als dat niet zo is dan kiest Google zelf een stukje tekst van de pagina waarin het zoekwoord voorkomt. Het resultaat is dan rommelig met afgebroken zinnen die afgesloten worden met drie puntjes.

De lengte van de meta description is 155 tekens

Een goede vuistregel voor de lengte van de meta description is 155 tekens, inclusief spaties. Dit aantal is echter niet precies te geven, omdat Google de lengte van de meta description meet in pixels en niet in aantal karakters of woorden. Een zin met veel brede letters zoals de hoofdletters W en de A is eerder te lang dan een zin met veel smalle letters zoals de ‘i’ of de ‘l’.

Het is goed om 155 tekens aan te houden, dan zit je meestal goed. Blijf in ieder geval aan de veilige kant om te voorkomen dat de meta description door Google wordt afgebroken of zelfs helemaal vervangen. Om het vervangen van de meta description door Google te voorkomen is het ook belangrijk om de relevante zoektermen erin te gebruiken.

Linkbuilding

Tot 2018 was de lengte van de meta description 156 tekens. Begin 2018 heeft Google de lengte uitgebreid naar ongeveer 300 tekens, maar blijkbaar gaf dat geen positieve resultaten; half mei 2018 is de lengte weer teruggebracht naar ongeveer 160 tekens. Halverwege 2019 is de lengte weer iets ingekort zodat we nu 155 tekens aanhouden. De verwachting is dat Google regelmatig met de lengte van title tag en meta description zal blijven experimenteren; controleer daarom zelf regelmatig de zoekresultaten in Google.

De meta description heeft geen invloed op de positie in Google

De meta description heeft geen enkele directe invloed op de positie van uw website in Google. Vanwege misbruik (het toevoegen van allerlei niet-relevante zoekwoorden) hebben Google en ook andere zoekmachines besloten om de meta description niet (Google) of slechts zeer minimaal (andere zoekmachines) mee te laten tellen voor de positie in de zoekresultaten. Het schrijven van een meta description heeft daarom een ander doel.

De meta description is toch heel belangrijk

Zoekmachines bieden u de gelegenheid om middels de meta description een korte uitleg te geven over uw dienst of product die op de betreffende webpagina wordt aangeboden. Het is van groot belang om daarvan gebruik te maken. Een hoge positie in Google is wel mooi, maar u moet de zoeker ook binnen één tot twee seconden ‘verleiden’ om op úw zoekresultaat te klikken en niet op die van de concurrent. Naast de title tag speelt de meta description in dat proces een essentiële rol.

Een meta description hoort daarom goed geschreven te zijn, moet het zoekwoord bevatten en eindigen met een wervende ‘call to action’. Het schrijven van de title tag en meta description is een vak apart, bijna een kunst. Goede schrijvers van webteksten zijn vaak het beste in staat om een meta description te schrijven.

Meer artikelen in deze categorie