Skip navigation Menu
Extra informatie

WordPress widgets

Met widgets heeft u als WordPress beheerder meer invloed op de opbouw van uw website. Met widgets kunt u eenvoudig de indeling van een pagina veranderen. Met name in de gebieden rondom de tekst, bijvoorbeeld de sidebar of de footer. WordPress widgets kunnen inhoudelijk zijn, bijvoorbeeld een stukje tekst of een afbeelding. Een widget kan ook een functionaliteit toevoegen aan een pagina, bijvoorbeeld een zoekfunctie of een contactformulier. Als u een widget toevoegt aan een pagina, dan wordt deze normaal gesproken op elke pagina getoond.

Als u bent ingelogd in WordPress, dan kunt u de widgets vinden in het linkermenu onder ‘Weergave > Widgets’. U heeft wel beheerdersrechten nodig om widgets te kunnen bekijken en bewerken. Als u deze nog niet heeft, dan kunt u deze opvragen bij uw webbouwer. Het beheerscherm van de WordPress widgets ziet er als volgt uit:

widgets

Widgetgebieden

In de rechterkolom van het venster worden de widgetgebieden getoond. Het aantal widgetgebieden is afhankelijk van het thema dat u gebruikt. Sommige thema’s hebben slechts één widgetgebied, andere thema’s hebben er meerdere. De naam van het widgetgebied geeft aan waar de widgets getoond worden wanneer ze in dat gebied worden geplaatst.

Beschikbare widgets

In de linkerkolom van het venster staan de beschikbare widgets. Deze zijn aangegeven door balkjes met vetgedrukte tekst. Widgets kunnen toegevoegd worden door middel van drag ’n drop; Klik en sleep een balkje uit het linkervak naar een widgetgebied in de rechterkolom.

Als een widget naar een widgetgebied is gesleept verschijnen er een aantal opties. Deze opties zijn per widget verschillend. Na het plaatsen wordt de widget gelijk zichtbaar op de website. Als er meerdere widgets in een widgetgebied staan, dan is de volgorde te veranderen door middel van drag ’n drop; Klik en sleep het balkje naar boven of onder om de volgorde te veranderen.

Display widgets plug-in

Normaal gesproken worden widgets op elke pagina getoond. Vaak is het prettig om iets meer controle te hebben over de zichtbaarheid op verschillende pagina’s. Dit is mogelijk met behulp van de plug-in ‘Display widgets‘. Als de plug-in is geactiveerd, krijgen de widgets een extra lijstje met opties.

Display Widgets - WordPress plugin

Er wordt een lijst met alle pagina’s en berichten toegevoegd aan de widget. Elke item kan worden geselecteerd. In de dropdown erboven is aan te geven wat er met de geselecteerde items gedaan moet worden; Moeten deze getoond of juist verborgen worden op de geselecteerde pagina’s?

Toepassingen van WordPress widgets

WordPress widgets (vooral in combinatie met de Display Widgets plug-in) bieden heel veel mogelijkheden. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • Een informatieaanvraag formulier in de sidebar
  • Gerelateerde artikelen bij een nieuwsbericht of pagina
  • Verschillende conversiebuttons bij verschillende onderdelen van de website
  • Google AdSense banners
  • Een contactformulier in de footer

 

Toe aan een nieuwe website?

Hayona is een bureau met 100% focus op online. Voor een groot aantal klanten ontwerpen we websites, verzorgen wij de online strategie of geven we trainingen. Ons werk is gericht op concrete doelen: meer klanten, meer leads, meer aanmeldingen, meer donateurs, meer leden.