Skip navigation Menu
Extra informatie

WordPress updaten

Er verschijnen regelmatig nieuwe updates voor WordPress om foutjes in de code te repareren en om nieuwe functies te introduceren. Ook voor plug-ins en thema’s verschijnen regelmatig updates. Om uw website veilig te houden is het belangrijk om regelmatig WordPress te updaten.

WordPress updaten is niet moeilijk. Er zijn wel een aantal dingen waar u rekening mee moet houden:

Voordat u begint

Voordat u WordPress update adviseren we u om twee dingen te doen. Allereerst, overleg met degene die uw website heeft gebouwd. Bij het updaten wordt veel oude code met nieuwe code overschreven. Soms wordt de code van een plug-in of van een thema aangepast aan de specifieke wensen van u als klant. In dat geval is het updaten, en dus overschijven van de code, meestal niet gewenst. Laat het updaten van deze onderdelen over aan iemand met technische kennis.

Ten tweede, controleer of er een recente back-up beschikbaar is. Mocht er iets fout gaan dan is het belangrijk dat er een reservekopie beschikbaar is, zodat niets verloren gaat. U kunt deze informatie opvragen bij uw webhost of website beheerder.

Kies een goed moment

Tijdens het updaten zal de website een kort moment niet bereikbaar zijn. Dit kan vervelend zijn voor zowel uw bezoekers als uw collega’s die misschien net een bericht willen opslaan. Kies daarom een goed moment uit om uw website te updaten, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg. Communiceer dit moment, indien nodig, met uw collega’s.

WordPress update beschikbaar

Als er een nieuwe versie van WordPress beschikbaar is, dan maakt WordPress dit automatisch kenbaar:

WordPress update beschikbaar

U heeft beheerdersrechten nodig om WordPress te updaten. Als u geen beheerdersrechten heeft, dan ziet u onderstaande melding. U kunt beheerdersrechten aanvragen bij de beheerder van uw website.

Melding WordPress update (zonder beheerdersrechten)

Ook in de WordPress toolbar wordt er een melding getoond als er een update beschikbaar is:

WordPress update in de toolbar

WordPress updaten

Als u in het linkermenu op ‘Dashboard’ en vervolgens op ‘Updates’ klikt, verschijnt het ‘WordPress bijwerken’ scherm (zie onderstaande afbeelding). Klik op de button ‘Nu bijwerken’ om het updateproces te starten. Dit proces duurt hooguit een paar minuten.

WordPress bijwerken

Tijdens het updaten is de website enkele minuten niet beschikbaar. De bezoekers en redacteuren zien de melding:

Tijdelijk niet beschikbaar vanwege gepland onderhoud. Probeer het over enkele minuten nog een keer.

Als de update is gelukt verwijst WordPress u automatisch door naar een venster waar alle nieuwe functies worden toegelicht. Gefeliciteerd, uw WordPress website is nu up-to-date!

WordPress automatisch updaten

WordPress wordt steeds vaker ingericht met automatische updates. Dit kan doormiddel van een plugin, maar er bestaan ook externe tools zoals ManageWP waarmee u automatische updates kan inrichten. Bij het inrichten van automatische updates voor WordPress is het van nog groter belang dat de back-ups op orde zijn. Daarnaast is het ook handig om gebruik te maken van een zogenaamde ‘Uptime monitor’. Deze monitort of de website nog in de lucht is. Als er na een automatische update problemen optreden, komt u er op die manier in ieder geval snel achter.

 

Toe aan een nieuwe website?

Hayona is een bureau met 100% focus op online. Voor een groot aantal klanten ontwerpen we websites, verzorgen wij de online strategie of geven we trainingen. Ons werk is gericht op concrete doelen: meer klanten, meer leads, meer aanmeldingen, meer donateurs, meer leden.