Skip navigation Menu
Extra informatie

5 WordPress tips: Efficiënter werken met WordPress

WordPress is een van de populairste systemen om een website mee te publiceren. Wereldwijd is 1 op de 10 websites gebouwd met WordPress (meer dan 60 miljoen). Als online marketeer is het dan ook bijna onvermijdelijk dat je in aanraking komt met dit content management systeem. In dit artikel geven we je vijf handige WordPress tips om efficiënter te kunnen werken met WordPress.

WordPress tip #1: Jouw persoonlijke dashboard

Als je inlogt in WordPress krijg je als eerste jouw persoonlijke Dashboard te zien. Standaard wordt jouw dashboard gevuld met onder andere activiteiten, bezoekersstatistieken, WordPress evenementen en nieuws, etc. De kans is groot dat je een aantal van deze onderdelen nooit gebruikt of leest en dus overbodig zijn. Om deze reden is er een handige functie waarmee je verschillende onderdelen aan of uit kunt zetten. Deze functie heet ‘Scherminstellingen’ en is te vinden rechts bovenin je dashboard.

Als je op ‘Scherminstellingen’ klikt, verschijnt de lijst met onderdelen. Klik op een vinkje om dat onderdeel aan of uit te zetten.

Scherminstellingen Dashboard WordPress

Elke gebruiker heeft zijn eigen ‘Scherminstellingen’, dus jouw instellingen hebben geen invloed op de accounts van je collega’s. Door alleen de belangrijke onderdelen te tonen houd je jouw Dashboard schoon en overzichtelijk.

WordPress tip #2: Het berichtoverzicht aanpassen

Net als het dashboard kan ook het berichtenoverzicht aangepast worden door middel van ‘Scherminstellingen’. Het berichtenoverzicht van een nieuwe WordPress installatie inclusief SEO plug-in ziet er als volgt uit:

Scherminstellingen voor berichten WordPress

In de tabel staan maar liefst 10 kolommen. Hiervan is ten minste de helft overbodig. We gebruiken op deze site bijvoorbeeld geen reacties, tags en categorieën. Daarnaast voegt de SEO plug-in een aantal kolommen toe die voor deze site niet nodig zijn. Door middel van ‘Scherminstellingen’ kunnen we deze kolommen uitschakelen. Met deze functie kun je efficiënter werken in WordPress, omdat het scherm veel overzichtelijker wordt. Je zult dus sneller vinden wat je zoekt.

WordPress tip #3: Snel een pagina bewerken

Als redacteur van een website wil je regelmatig een pagina of bericht aanpassen. Het is tijdrovend om elke pagina handmatig op te zoeken in WordPress. Daarom is er een handige snelkoppeling die je vanaf de betreffende pagina direct doorstuurt naar de WordPress tekstbewerker. Deze snelkoppeling is te vinden op de pagina die je wilt bewerken in de zogenoemde ‘Admin balk’ bovenin je scherm.

Pagina bewerken in WordPress

Vanuit de tekstbewerker van WordPress is het vervolgens heel makkelijk om terug naar de betreffende pagina op de site te gaan. Dit kan door op ‘Pagina bekijken’ te klikken in de Admin balk.

Pagina bekijken in WordPress

Met deze functie kun je een stuk efficiënter werken in WordPress, omdat je met één klik de pagina kunt bewerken en vervolgens met één klik ook kunt bekijken. NB: De Admin balk is alleen aanwezig als je bent ingelogd. Daarnaast kan het zijn dat de Admin balk uitgeschakeld staat. Dit kun je wijzigen in je persoonlijke instellingen (Users > Your profile > Toolbar).

WordPress tip #4: Kies een alternatief kleurenschema bij meerdere websites

Als je twee of meer WordPress websites tegelijk bewerkt, kan het lastig zijn om het verschil tussen de twee WordPress installaties te onderscheiden. Je moet dan goed opletten of je het juiste artikel op de juiste website aanpast. In dit geval is het handig om voor de verschillende websites een verschillend ‘Admin Kleurenschema’ te kiezen. Op deze manier kun je in één oogopslag aan de kleur zien welke website je bewerkt.

Vanaf WordPress 3.8 zijn er standaard 8 kleurenschema’s beschikbaar. Je kunt een kleurenschema kiezen onder Users > Your Profile > Admin Color Scheme.

WordPress tip #5: Tekstbewerking op volledig scherm

Voor de mensen die langere tijd aan een tekst werken in WordPress, is er de mogelijkheid om fullscreen te werken. In deze weergave verdwijnen bijna alle knopjes en kun je je dus helemaal richten op de tekst. De fullscreen weergave is als volgt te openen:

Afleidingsvrije modus in WordPress

De fullscreen weergave ziet er als volgt uit:

Afleidingsvrij werken in WordPress

 

Na een paar seconden verdwijnt ook de knoppenbalk, zodat alleen de tekst zichtbaar blijft. De knoppenbalk wordt weer zichtbaar als je met je muis over het scherm beweegt.

Ik hoop dat deze tips je helpen om tijd te besparen door efficiënter te werken met WordPress. Heb je nog vragen? Stel deze gerust via de helpdesk.