Skip navigation Menu
Extra informatie

WordPress sitemap maken

Een sitemap is nog steeds belangrijk element van een website. Vooral bij grote en complexe websites met meerdere lagen is een sitemap handig. Een sitemap is belangrijk voor de vindbaarheid van de pagina’s op uw website. Google kan via de sitemap snel alle pagina’s van uw website doorzoeken en indexeren. Aan de andere kant is een sitemap ook handig voor de bezoekers van uw website. Ook zij kunnen op die manier pagina’s op uw website vinden die via de normale navigatie is weggestopt.

Er zijn twee verschillende soorten sitemaps, namelijk de HTML sitemap en de XML Sitemap. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen deze sitemaps en hoe u deze kunt implementeren op uw WordPress website.

HTML sitemap in WordPress

Een HTML sitemap is een speciale pagina op uw website. Deze pagina bevat een lijst met linkjes van alle andere pagina’s op uw website. Een voorbeeld van een HTML sitemap is de HTML sitemap van Interpedia. In de footer van iedere pagina op Interpedia staat een verwijzing naar deze sitemap. Dit maakt dat elke pagina altijd binnen twee klikken toegankelijk is voor zowel bezoekers als Google robots. Een HTML sitemap is dus nuttig voor zowel gebruikers als voor zoekmachine optimalisatie.

Een HTML sitemap is eenvoudig toe te voegen. U doorloopt daarvoor de volgende stappen:

  1. Installeer de plugin “WP Sitemap Page”. Dit kan via Plugins » Nieuwe plugin » Plugins zoeken.
  2. Maak een nieuwe pagina aan met de naam “Sitemap”.
  3. Plaats in het tekstveld van deze pagina de shortcode [wp_sitemap_page]
  4. Druk op Publiceren en bekijk de pagina.
  5. Plaats een link naar de Sitemap pagina in de footer van uw website (of laat dit doen door degene die uw website heeft gebouwd).
  6. Onder Instellingen » WP Sitemap Page kunt u bepaalde pagina’s uitsluiten van de sitemap.

XML sitemap in WordPress

Een XML sitemap kan gebruikt worden om een overzicht met alle pagina’s te versturen naar Google via de Google Webmaster Tools. Dit type sitemap is vooral nuttig voor zoekmachine optimalisatie. Omdat de XML Sitemap geen onderdeel van de website is, is hij niet zo nuttig voor de bezoekers van uw website. Een voorbeeld van een XML Sitemap is de XML sitemap van Interpedia.

Een XML sitemap wordt automatisch aangemaakt door de WordPress SEO plugin. Om de instellingen te bewerken gaat u naar SEO » XML sitemaps. Om de sitemap vervolgens toe te voegen aan de Google Webmaster Tools doorloopt u de volgende stappen:

  1. Log in bij Google Webmaster tools: www.google.com/webmasters
  2. Kies de website waarvan u de sitemap wilt uploaden
  3. Ga in het rechter menu naar Crawlen » Sitemaps
  4. Klik rechtsbovenin op Sitemap Toevoegen/Testen
  5. Plaats de link van uw XML sitemap in het venster (deze link vind u in de WordPress SEO plugin onder SEO » XML sitemaps. Klik in dit scherm op de button met de tekst XML Sitemap).
  6. Klik op testen en vervolgens op Testresultaat weergeven.
  7. Als er geen fouten zijn gevonden, dan gaat u terug naar Crawlen » Sitemaps en voegt u opnieuw de link van de XML sitemap toe via de knop Sitemap Toevoegen/Testen.
  8. Klik op Toevoegen
Meer artikelen in deze categorie