WordPress menu maken
De navigatiestructuur is een belangrijk onderdeel van uw website. Een goed ingerichte menustructuur zorgt ervoor dat uw bezoekers snel de informatie kunnen vinden die ze zoeken. Sinds versie 3.0 heeft WordPress standaard de mogelijkheid om menu’s in te richten en in te voegen in de website. In dit artikel maakt u kennis met de WordPress menu functionaliteit.
Voorbeelden van navigatiestructuren
Allereerst geven we graag enkele voorbeelden van menu’s op een aantal websites. U zult zien dat elk type website een eigen soort navigatie vereist.
Webshop – Wehkamp.nl
Een voorbeeld van een menustructuur in een webshop is te zien op Wehkamp.nl. Wehkamp heeft meerdere menu’s:
- ‘gratis bezorging vanaf 20.-*’, ‘voor 23:59 uur besteld, morgen in huis’ en ‘gratis retour’.
- ‘Klantenservice’, ‘inloggen’, ‘wensenlijst’ en ‘winkelmand’.
- Categorieën van de webshop
Een dieperliggende pagina heeft aan de linkerkant een ‘extra’ navigatiebalk waarin subcategorieën zijn weergegeven.
Corporate website – Hayona.nl
Een corporate website, heeft meestal genoeg aan één of twee menu’s. Hayona.nl heeft bijvoorbeeld één menu met vijf onderdelen: Home, Opdrachtgevers, Diensten, Team en Contact.
Ook op deze website wordt op dieperliggende pagina’s een submenu getoond.
Website hiërarchie
Zoals u heeft kunnen zien is er vaak sprake van een hiërarchie in een navigatiestructuur. Dit stelt u in staat om de algemene en specifieke pagina’s van elkaar te scheiden. In het voorbeeld van hayona.nl moet de bezoeker eerst op Diensten klikken, vervolgens op Online Marketing om vervolgens op de pagina Google Analytics te komen. De ordening is dus van algemeen naar specifiek. In het voorbeeld van wehkamp.nl moet de bezoeker eerst op Electronica klikken, daarna op Televisies om bij LED tv’s uit te komen. Ook hier zie je dat de pagina’s zijn geordend van algemeen naar specifiek. Zonder deze hiërarchie zou elke pagina gelijk zichtbaar moeten zijn op het bovenste niveau. Dit zou de website ontzettend verwarrend maken voor de eindgebruiker.
Ons advies is om het aantal pagina’s op het hoogste niveau te beperken. Elke situatie is anders, maar normaal gesproken adviseren we maximaal 5 tot 7 pagina’s. Ook adviseren wij normaal gesproken om de hiërarchie in uw website te beperken tot maximaal 3 niveau’s diep. Dit voorkomt dat een bezoeker 4 of 5 keer moet klikken voordat hij of zij de pagina heeft gevonden.
De hiërarchie in uw website moet zowel in de menustructuur als in de url-structuur terug te vinden zijn. De url van de Google Analytics pagina op de Hayona website ziet er als volgt uit: http://www.hayona.nl/diensten/online-marketing/google-analytics-gebruiken. Zoals u kunt zien is aan de url van deze pagina direct af te lezen onder welke pagina’s deze is geplaatst. Lees meer over url’s in het SEO artikel: De URL – essentieel onderdeel in SEO.
WordPress menu maken en bewerken
Om een WordPress menu aan te maken gaat u in het dashboard naar Weergave > Menu’s. U ziet dan het volgende scherm:
Onder Pagina’s staat een overzicht met de pagina’s van de website. U kunt hier de pagina’s selecteren die u aan het menu wilt toevoegen. Als u op Aan menu toevoegen klikt, verschijnen de door u gekozen pagina’s als balkje in de menustructuur. U kunt deze balkjes verslepen om de volgorde van het menu te veranderen. Ook kunt u verschillende niveau’s aanbrengen in het WordPress menu, zoals in onderstaand voorbeeld:
Uw WordPress menu activeren
Als u klaar bent met het menu, klikt u op Menu aanmaken. Om te controleren of uw menu ook echt is toegekend aan een locatie, klikt u op Locaties beheren. Het aantal locaties is afhankelijk van het thema dat u heeft geïnstalleerd. Onderstaand voorbeeld toont twee locaties.
Om het menu te activeren moet u het toekennen aan een locatie. Als u dit heeft gedaan, dan klikt u op Wijzigingen opslaan. Ga naar uw website om het resultaat te bekijken.