Skip navigation Menu
Extra informatie

Kies een veilig wachtwoord – 5 tips

In het artikel “Sterk wachtwoord maken” hebben we uitgelegd waarom het belangrijk is om een veilig wachtwoord te kiezen. Hackers proberen via geautomatiseerde computerprogramma’s uw wachtwoord te raden. Daarom is het belangrijk dat alle gebruikers op uw website een wachtwoord hebben dat niet te raden is. We noemen dit een veilig wachtwoord. In dit artikel geven we 5 handige tips voor het kiezen van een veilig wachtwoord.

Het is belangrijk om te weten dat u zelf, samen met uw leveranciers van website en hosting, verantwoording draagt voor de veiligheid van uw website. De maatregelen die uw webbouwer en hosting leverancier nemen kunnen tevergeefs zijn als u zelf intern geen voorzorgsmaatregelen neemt. U kunt dit artikel gebruiken als richtlijn voor de wachtwoorden van alle personen in uw organisatie.

Ideeën voor het kiezen van een veilig wachtwoord

Allereerst enkele praktische ideeën voor het kiezen van een wachtwoord:

  • U kunt de eerste letters van een lange zin achter elkaar plaatsen. U hoeft alleen de zin te onthouden om het wachtwoord te kunnen invullen.
  • U kunt een wachtwoord samenstellen uit vier korte woorden die niets met elkaar te maken hebben.
  • U kunt een willekeurig wachtwoord aanmaken met bijvoorbeeld http://passwordsgenerator.net. U zult dit wachtwoord wel op een veilige plek moeten opslaan, omdat deze wachtwoorden niet goed te onthouden zijn. Voor tips voor het opslaan zie tip 5 van dit artikel.

Tip 1. Wees niet voorspelbaar

Voorspelbare wachtwoorden zijn makkelijk te raden en maken uw website onveilig. Voorbeelden van voorspelbare wachtwoorden zijn:

  • 123456
  • abc123
  • wachtwoord
  • admin
  • welkom

Het kost een hacker slechts enkele seconden om een website te kraken met zulke wachtwoorden. Ook woorden uit het woordenboek, persoonlijke informatie, namen van acteurs, etc. zijn gemakkelijk te raden. Bij voorspelbare wachtwoorden helpt het niet om:

  • Letters te vervangen door cijfers, bijvoorbeeld ‘O’ (letter) voor een ‘0’ (cijfer) of de ‘e’ voor een ‘3’.
  • Het woord om te draaien, bijvoorbeeld ‘droowthcaw’ in plaats van ‘wachtwoord’.

Deze technieken zijn bij hackers bekend en zullen vooral bij voorspelbare wachtwoorden niet veel bijdragen aan veiligheid.

Tip 2. Kies een lang wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het is om het wachtwoord te raden. Wij adviseren een wachtwoord van minimaal 8 tekens. Tussen 12 en 20 tekens is optimaal.

Tip 3. Gebruik veel verschillende tekens

Wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig, een mix van hoofdletters en kleine letters maakt het wachtwoord lastiger te raden.

Tip 4. Verander regelmatig uw wachtwoord

Verander uw wachtwoord regelmatig, ten minste elk jaar.

Tip 5. Sla uw wachtwoorden op een veilige plek op

Sla de wachtwoorden niet op in uw browsers, deze zijn gemakkelijk beschikbaar voor eventuele virussen op uw computer. Als u wachtwoorden wilt opslaan, gebruik dan versleutelde software. LastPass is bijvoorbeeld enorm handig als u  veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden moet onthouden. U kunt de wachtwoorden synchroniseren op al uw apparaten en via de website zijn al uw wachtwoorden direct op te zoeken.

Bonus tip: gebruik een virus scanner

Voor de veiligheid van uw website is het belangrijk dat u uw computer vrij houdt van virussen. Installeer altijd alle updates van bijvoorbeeld Windows en gebruik een virusscanner. Zo voorkomt u dat een hacker via een virus toegang krijgt tot uw wachtwoorden.

Meer artikelen in deze categorie