SEO in WordPress
WordPress is van zichzelf een relatief zoekmachinevriendelijk CMS. Toch is het essentieel dat WordPress op de juiste manier wordt ingericht. In dit artikel ontvangt u tips waarmee uw WordPress-website optimaal kan worden ingericht voor zoekmachines.
Gebruik een SEO-vriendelijk WordPress-theme of framework
Niet alle WordPress-frameworks zijn even SEO-vriendelijk. Gebruikt uw website een bestaand theme als basis, onderzoek dan goed of dit thema SEO-vriendelijk is. De meest gebruikte basisthemes of frameworks (zoals Twenty-Eleven), zijn in de meeste gevallen wel zoekmachinevriendelijk. Het achteraf aanpassen van code is veel bewerkelijker dan wanneer uw website uitgaat van een bestaande, goed geschreven code.
Installeer een goede SEO-plugin
De community van WordPress biedt veel geschikte plugins om uw website voor Google te optimaliseren. Eén van de plugins die we er uit willen lichten is WordPress SEO Plugin van Yoast. Deze plugin geeft u controle over de belangrijkste SEO-elementen van uw WordPress-website. Bovendien zijn veel onderdelen duidelijk toegelicht, waarmee het optimaliseren van content en techniek een stuk gemakkelijker wordt.
Optimaliseer paginatitels
In de meeste WordPress-themes wordt de kop van de pagina automatische ook de titel van de pagina. Met een SEO-plugin kunt u de paginatitels apart bewerken, waardoor u controle hebt over hoe de pagina wordt weergegeven in zoekresultaten van zoekmachines. Een voorbeeld voor de optimalisatie van de pagina die u nu bekijkt:
Let erop dat een paginatitel niet langer is dan ongeveer 56 karakters (inclusief spaties), omdat een zoekmachine de zin dan afbreekt. Lees meer over het belang van goede title tags.
Schrijf aantrekkelijke meta descriptions
Naast de paginatitel is de meta description een belangrijke component voor SEO in WordPress. De meta description verschijnt onder de paginatitel in de zoekresultaten van Google. Dit wordt ook wel een ‘snippet’ genoemd. Het gebruik van zoekwoorden in meta descriptions weegt niet mee voor de positionering in Google. Echter, wanneer een zoekopdracht van de gebruiker overeenkomt met een tekst in de meta description, wordt deze tekst vetgedrukt. Bovendien hebt u in de meta description ruimte om een aantrekkelijke tekst te schrijven waarmee u bezoekers naar uw website haalt. Overigens stelt Google regelmatig zelf een ‘snippet’ samen op basis van content op de pagina. Wanneer uw meta descriptions goed gevuld zijn, is de kans echter groot dat de door u opgestelde meta description getoond wordt. Lees meer over de meta description.
Zorg voor unieke SEO-vriendelijke permalinks
In WordPress wordt voor URL’s (website-adres) het woord permalink gebruikt. Het is belangrijk dat deze permalinks zoekmachinevriendelijke woorden bevatten. Standaard maakt WordPress van de permalinks een getal, bijvoorbeeld groentewinkel.nl/?id=21. Zoekmachines snappen beter waar een pagina over gaat als er zou staan groentewinkel.nl/tomaten. Om mooie permalinks te maken, navigeer je in WordPress naar Instellingen > Permalinks. Kies ‘Aangepaste Structuur’ en vul daar %postname% in. Let op: staat uw website al in Google, wees dan voorzichtig met aanpassen, zodat de opgebouwde Google-historie niet verloren gaat.
Haal /category uit de URL
Gebruikt u categorieën om berichten (zoals blog, nieuws e.a.) onder te verdelen, overweeg dan om het gedeelte /category uit de URL te halen. Staat er bijvoorbeeld groentewinkel.nl/category/groenten/, dan voegt het gedeelte ‘category’ niet veel toe aan relevantie voor zoekmachines. Kies er in zo’n geval voor om het gedeelte ‘category’ weg te laten uit de URL. Dit is in te stellen met de plugin FV Top Level Categories.
Lees meer SEO-tips op de speciale SEO-pagina