Skip navigation Menu
Extra informatie

Content beveiligen in WordPress

WordPress is een Content Management Systeem. Bij het beheer van content komt het soms voor dat je pagina’s, berichten of documenten ontoegankelijk wilt maken voor elke willekeurige bezoeker. Alleen door jou gekozen bezoekers of betalende bezoekers mogen dan toegang tot de betreffende content.

Je hebt bijvoorbeeld een pagina met gevoelige informatie die je alleen toegankelijk wil maken voor de leden van je vereniging. Of je hebt een pdf document met interessante gegevens voor je klanten die alleen voor hen te downloaden is. Of wat misschien nog wel het meest voorkomt. Je biedt interessante content aan tegen betaling. Hieronder vind je een aantal tips hoe je de content in dergelijke situaties kan beveiligen.

WordPress biedt zelf oplossingen om content te beveiligen, maar er zijn ook een groot aantal plugins beschikbaar die de functionaliteit van WordPress zelf uitbreiden. We beginnen met de functionaliteiten die standaard in WordPress zitten.

Als een pagina of bericht nog in ontwikkeling is kun je deze eerst opslaan als concept. Deze is dan alleen voor de website beheerders met de juiste rechten beschikbaar. Alleen gepubliceerde pagina’s en berichten zijn ook daadwerkelijk te bekijken op de website.

Pagina of bericht in WordPress met wachtwoord

Daarnaast is er de mogelijkheid om een gepubliceerde pagina of bericht te beschermen met een wachtwoord. Klik tijdens het bewerken van een bericht of pagina in de rechterkolom achter “Zichtbaarheid: Openbaar” op bewerken. Kies vervolgens voor “Beschermd met wachtwoord”. Je kan nu een wachtwoord invullen om de pagina mee te beveiligen. Vergeet de pagina daarna niet bij te werken.

De voordelen en nadelen van het beschermen van een pagina of bericht in WordPress met een wachtwoord:

  • Makkelijk en snel toe te passen zonder technische kennis.
  • Dit is standaardfunctionaliteit van WordPress dus je hebt geen plugin nodig.
  • Alle content op de betreffende pagina is beschermd.
  • Het wachtwoord is hetzelfde voor iedereen die de pagina wil bekijken.
  • Het is niet mogelijk om alleen een bepaald deel van een bericht of pagina te beveiligen.
  • Documenten of afbeeldingen op de pagina zijn nog wel bereikbaar met de directe link.
  • Standaard wordt de content van custom fields niet beschermd door het wachtwoord.

Het wachtwoord wordt opgeslagen in een cookie. Als een bezoeker voor een 2e keer naar dezelfde pagina gaat, hoeft het wachtwoord niet opnieuw ingevoerd te worden.

Plugins

Een andere optie om de content te beveiligen is met een plugin. Dit zijn vaak leden plugins die vereisen dat een gebruiker zich registreert om bepaalde content te kunnen bekijken.

Er zijn een aantal overwegingen die je moet maken bij het kiezen van een plugin voor het beschermen van content.

  • Welke content wil je beveiligen? Berichten, pagina’s, bestanden zoals afbeeldingen en pdf-documenten of allemaal?
  • Wil je alle content verbergen of alleen een deel van een pagina of bericht?
  • Moet een pagina met verborgen content ook verborgen worden in het menu?
  • Wil je de reacties ook verbergen?
  • Moeten mensen zichzelf kunnen registreren of registreer jij ze als abonnee (lezer)?
  • Is er een betaalstap nodig tijdens het registreren? En welke betaalmogelijkheden moeten er zijn?

Zoals je merkt zijn er veel dingen om rekening mee te houden bij het kiezen van een plugin. Om het jezelf iets makkelijker te maken, kun je ook alleen kiezen voor de functionaliteiten die voor jouw situatie essentieel zijn en je op de rest van de punten aanpassen aan de mogelijkheden van de plugin. Ook de eventuele kosten die aan plugins verbonden zijn kunnen een rol spelen bij die beslissing.

Voorbeelden van plugins

In dit artikel kijken we naar een aantal verschillende plugins, maar gaan we niet tot in detail in op hoe deze zogenaamde ‘member’ plugins werken. Klik daarvoor op de link naar de plugin-pagina.

User Access Manager

Deze gratis plugin geeft je de mogelijkheid om pagina’s, berichten, categorieën en bestanden alleen zichtbaar te maken voor bepaalde gebruikersgroepen. Je maakt een gebruikersgroep (bijvoorbeeld ‘leden’) aan en kent gebruikers toe aan deze gebruikersgroep. Vervolgens kies je op het gewenste bericht of in de gewenste pagina voor welke gebruikersgroep die content beschikbaar is.

In de meeste gevallen wil je niet dat leden (abonnees) van je website in het WordPress CMS deel terecht komen. Toch is dit standaard in WordPress de enige manier om in te loggen. (/wp-admin). Ook de UAM plugin biedt geen mogelijkheden om gebruikers zich aan de voorkant van de website te kunnen registreren of inloggen. Dit kan wel met andere plugins als aanvulling op UAM. De plugins ‘Gravity Forms’ en ‘Profile Builder’ zijn hier voorbeelden van.

WooCommerce Memberships

Een hele uitgebreide en betaalde plugin die werkt als uitbreiding op WooCommerce. Dit is een compleet leden systeem voor je website.

MemberPress

Een op zichzelf staande betaalde plugin. Vergelijkbaar met WooCommerce Memberships.

UltimateMember

Een plugin die in de basis lijkt op User Access Manager. Het verdienmodel van de UltimateMember plugin zijn de betaalde extensions die de standaard functionaliteiten uitbreiden.

Restrict Content Pro

Restrict Content Pro is nog een plugin in de lijn van bovenstaande betaalde plugins. Ook hier kun je de plugin uitbreiden met add-ons.

Er zijn een groot aantal plugins op de markt die je content kunnen beveiligen. Het overgrote deel van deze plugins richt zich op het bouwen van websites waar je moet betalen voor content. Ze bieden zoveel mogelijk functionaliteiten om zoveel mogelijk gebruikers tevreden te stellen. Soms is het dus verstandiger om voor een plugin te gaan die iets minder functionaliteiten biedt, maar wel makkelijk in het gebruik is.

Meer artikelen in deze categorie