Skip navigation Menu
Extra informatie

Contactformulier in WordPress

Contactformulieren vormen een belangrijk onderdeel van een website; voor bezoekers zijn contactformulieren een laagdrempelige manier om contact op te nemen met de eigenaar van de website. Formulieren zijn goed meetbaar te maken in Google Analytics, waardoor de eigenaar van de website inzicht kan krijgen in het conversiepercentage van dat formulier.

Contact form 7 - banner

Contactformulier in WordPress in 3 stappen

Voor contactformulieren in WordPress adviseren wij de Contact Form 7 plug-in. Deze plug-in is simpel en eenvoudig in het gebruik. Toch bevat de plug-in alle functies die nodig zijn om formulieren te maken, gebruiken en door te meten in WordPress. In drie stappen leggen we u uit hoe u een contactformulier in WordPress kunt installeren.

1. Installeer de Contact Form 7 plug-in

Om Contact Form 7 te installeren gaat u naar uw WordPress dashboard en klikt u vervolgens op ‘Plugins > Nieuwe plugin’. Zoek vervolgens op ‘Contact Form 7’. De plugin wordt als het goed is bovenin de zoekresultaten getoond. Om de plugin te installeren klikt u op ‘Nu installeren’. Als de plugin is geïnstalleerd klikt u op ‘Plugin activeren’. Er verschijnt een nieuwe knop in het linkermenu van WordPress getiteld ‘Contact’.

2. Controleer de instellingen

Ga naar ‘Contact’ in het linkermenu. U ziet nu een overzicht van alle formulieren. Klik op het contactformulier om deze te bewerken. Dit is het scherm waar het formulier en de bijbehorende e-mail kan worden aangepast. We maken gebruik van het standaardformulier. Een aantal dingen zijn belangrijk om te controleren:

Edit contact form 7

  • Naar: Vul het e-mailadres in waar de e-mail met de ingevulde data naartoe verstuurd mag worden.
  • Van: Vul een algemeen e-mailadres van uw bedrijf of website in. De standaardinstelling van Contact Form 7 zorgt ervoor dat de e-mails soms in een spamfilter terecht komen.
  • Onderwerp: Bedenk een onderwerp waardoor de e-mails van de website herkenbaar worden in uw e-mail inbox.

Berichttekst - Contact Form 7

Verwijder de link van uw website uit de berichttekst van de e-mail. Dit verlaagt het risico dat de e-mail onderschept wordt door uw spamfilter. Klik op ‘Opslaan’ om de wijzigingen vast te leggen.

3. Formulier toevoegen aan een pagina

Bovenaan de pagina (zie stap 2) staat een zogenoemde shortcode. Dit is een code tussen blokhaken, bijvoorbeeld:

Shortcode

Meestal staat een contactformulier op een daarvoor bestemde pagina genaamd ‘Contact’. Als deze nog niet bestaat op uw website, maak deze dan aan via ‘Pagina’s > Nieuwe pagina’. Als u deze shortcode op de pagina in de tekst zet, dan zal het formulier op deze plek getoond worden.

Meer over contactformulieren in WordPress

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van Contact Form 7, of over het toevoegen van een contactformulier in WordPress? Lees dan de volgende artikelen:

Toe aan een nieuwe website?

Hayona is een bureau met 100% focus op online. Voor een groot aantal klanten ontwerpen we websites, verzorgen wij de online strategie of geven we trainingen. Ons werk is gericht op concrete doelen: meer klanten, meer leads, meer aanmeldingen, meer donateurs, meer leden.