Skip navigation Menu
Extra informatie

Contact Form 7 meten met Google Analytics

Formulieren zijn bijna altijd een belangrijk conversiedoel voor een website. In Google Analytics zijn deze conversiedoelen te meten, waardoor de eigenaar van de website inzicht krijgt in conversiepercentages en andere nuttige statistieken. In dit artikel bespreken we in drie eenvoudige stappen hoe formulieren van Contact Form 7 doorgemeten kunnen worden met Google Analytics.

1. Bedanktpagina maken

Om een formulier goed te kunnen meten met Google Analytics is het belangrijk dat elk formulier in Contact Form 7 een unieke bedankpagina krijgt. De bezoeker krijgt deze bedankpagina te zien nadat het formulier succesvol verzonden is. Meestal bevat de bedanktpagina een korte boodschap die bevestigt dat het formulier is verzonden, bijvoorbeeld ‘Bedankt voor uw bestelling’.

Maak een nieuwe pagina aan in WordPress, op een locatie die duidelijk is en goed te onthouden is. Als uw formulier op ‘www.uwdomein.nl/contact’ staat, is het handig om de bedanktpagina bijvoorbeeld op ‘www.uwdomein.nl/contact/bedankt’ te plaatsen. Geef de pagina een duidelijke tekst die de bezoeker laat weten dat het formulier succesvol is verzonden.

2. Doel instellen in Google Analytics

Ga in Google Analytics naar het scherm ‘Beheerder’ (rechtsboven). Kies vervolgens het juiste Account, property en profiel. Klik op het tabblad doelen en vervolgens op ‘een doel maken’. Geef het nieuwe doel een goede naam, bijvoorbeeld ‘Contactformulier ingevuld’ en kies als type ‘Bestemming’. Klik op ‘Volgende stap’ en geef de URL van de bedanktpagina op. Klik op ‘Doel opslaan’. Lees meer over doelen in Google Analytics in het artikel Google Analytics doelen instellen.

3. Contact Form 7 bedanktpagina instellen

Om te zorgen dat de gebruiker na het versturen van het formulier daadwerkelijk op de bedanktpagina terecht komt, moet een klein stukje code worden toegevoegd in het veld ‘Aanvullende instellingen’ van het contactformulier in de Contact Form 7 plug-in:

on_sent_ok: "location.replace('http://www.mijndomein.nl/contact/bedankt');"
U hoeft alleen de URL te vervangen met de URL van uw bedankpagina. Sla het formulier op om de wijzigingen door te voeren.

Aanvullende instellingen

Test het formulier als u klaar bent om te kijken of de instellingen in Contact Form 7 goed staan. Als het goed is wordt u nu doorverwezen naar de juiste bedankpagina. Controleer vervolgens of het doel wordt geregistreerd door Google Analytics.

Toe aan een nieuwe website?

Hayona is een bureau met 100% focus op online. Voor een groot aantal klanten ontwerpen we websites, verzorgen wij de online strategie of geven we trainingen. Ons werk is gericht op concrete doelen: meer klanten, meer leads, meer aanmeldingen, meer donateurs, meer leden.