Skip navigation Menu
Extra informatie

De beste WordPress plug-ins

Bij Hayona, het bureau achter Interpedia, bouwen we al onze websites op het WordPress CMS. We zijn hierover erg enthousiast. Door middel van plug-ins zijn de mogelijkheden van WordPress verrassend uitgebreid. We vinden het leerzaam om te weten welke plug-ins anderen gebruiken. In dit artikel bespreken we de plug-ins die wij zelf regelmatig gebruiken en geven we een aantal tips voor het vinden van de beste WordPress plug-ins.

Standaard WordPress plug-ins

De volgende plug-ins gebruiken we in (vrijwel) elke website:

Advanced Custom Fields

Advanced Custom Fields is een plug-in waarmee database velden aan pagina’s en berichten kunnen worden toegevoegd. We gebruiken de plugin veel bij het ontwikkelen van WordPress thema’s, zowel voor klanten als voor intern gebruik. Een aantal voorbeelden van toepassingen zijn:

 • Productfoto’s, specificaties en een prijs op een productpagina.
 • Grote afbeeldingen, buttons en logo’s op de homepage.
 • Ondertitel bij een nieuwsbericht.

Als u zelf geen thema’s ontwikkelt, dan heeft u deze plug-in niet nodig.

Black Studio TinyMCE Plug-in

Een normale tekstwidget bevat geen opmaakfunctionaliteit, zoals lijsten, afbeeldingen en tekstopmaak. Als deze functies toch nodig zijn dan gebruiken we de Black Studio widget. Deze voegt een widget toe die hetzelfde doet als de normale tekstwidget, maar dan met de hele WordPress tekstbewerker.

Broken link checker

Broken link checker is een handige plug-in die om de drie dagen controleert of er gebroken links op de website te vinden zijn. Gebroken links zijn linkjes die niet naar een echte pagina verwijzen. De plug-in stuurt een e-mail naar de beheerders van de website als er nieuwe gebroken links zijn gevonden. De linkjes zijn eenvoudig aan te passen in één overzichtelijk scherm, hiervoor hoef je dus niet naar het betreffende bericht.

Let op: Deze plugin is handig, maar maakt uw website langzamer. Wij adviseren u om de plugin alleen in te schakelen als u de website wil controleren. Als u klaar bent kunt u de plugin beter uitschakelen, zodat de plugin de website niet vertraagt.

Contact Form 7

Contact Form 7 is een van de beste WordPress plug-ins voor het toevoegen van formulieren aan je website. Denk aan een contactformulier, offerte-aanvraag, reserveringsformulier, etc. Als het formulier wordt ingevuld, verstuurt de plug-in automatisch een e-mail met de ingevulde informatie. Het formulier en de e-mail die wordt verstuurd zijn helemaal naar eigen wensen aan te passen.

De plug-in controleert bij het versturen van een formulier of de gebruiker het formulier goed heeft ingevuld. De foutmeldingen staan automatisch in de goede taal en zijn per formulier te overschrijven. De plug-in kan goed samenwerken met anti-spam plug-ins als Akismet (betaald), Really Simple Captcha (gratis) of Contact Form 7 Honeypot (gratis).

Lees meer over de plug-in Contact Form 7 in het artikel Contactformulier in WordPress.

Disable comments

Op de meeste sites die wij bouwen zijn reacties overbodig. Met deze plug-in schakel je in één klap alle reacties uit op de hele site én verberg je alle knopjes in het Admin menu.

Display widgets

Normaal gesproken worden al je widgets op elke pagina getoond (bijvoorbeeld in je sidebar). Met Display Widgets kun je voor elke widget aangeven op welke pagina deze wel of niet zichtbaar mag zijn. Wij gebruiken deze plug-in bijvoorbeeld om  verschillende conversieknoppen op de goede pagina te tonen.

Flamingo

Soms wil een klant de aanvragen die via het contactformulier binnenkomen opslaan in de database en kunnen nalezen via de WordPress administratie. Ook kunt u de aanvragen exporteren naar een Excel bestand. Flamingo is een gratis add-on voor Contact Form 7 en werkt dus alleen als u Contact Form 7 gebruikt voor uw contactformulieren.

Hyper Cache

De snelheid van je website is om meerdere redenen een belangrijke factor. Een caching plug-in maakt je WordPress installatie een stuk sneller door een kant-en-klare versie van je website op te slaan. Op deze manier hoeft WordPress niet bij elke bezoeker dezelfde gegevens op te halen uit de database. Wij vinden Hyper Cache de beste WordPress plug-in voor caching; De plug-in is niet zwaar, waardoor we zelfs op goedkope hosting goede laadtijden kunnen behalen.

Simple 301 Redirects

Simple 301 Redirects is een eenvoudige plug-in voor het instellen van 301 verwijzingen. Als een slug of URL wordt aangepast is het belangrijk dat er een 301 verwijzing wordt ingesteld. Op deze manier worden gebruikers netjes naar de goede pagina doorgestuurd als ze via Google of een andere website op de oude link klikken. Ook wordt met een 301 verwijzing de Google PageRank van de oude pagina doorgegeven aan de nieuwe pagina.

Yoast SEO

De Yoast SEO plug-in van Joost de Valk is één van de beste WordPress plug-ins op het gebied van SEO. Met behulp van variabelen kun je in één keer de SEO-vriendelijke titels en meta-descriptions instellen voor heel je website. Op paginaniveau kun je deze vervolgens overschrijven voor de belangrijkste pagina’s. Daarnaast kun je met deze plug-in een kruimelpad (of breadcrumbs) toevoegen aan je website, XML-sitemap genereren en meer.

WP Sitemap Page

Een sitemap is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle pagina’s van jouw website geïndexeerd worden door Google. Lees het artikel WordPress sitemap maken voor uitgebreide uitleg over sitemaps.

WP Updates Settings

Deze plugin zorgt ervoor dat nieuwe updates automatisch worden doorgevoerd. Dit is een belangrijke maatregel om de veiligheid van de website te waarborgen. Als de plugin is geïnstalleerd, dan kun je via Instellingen » Updates precies instellen welke updates wel en niet automatisch mogen worden doorgevoerd.

WordPress plug-ins voor periodiek onderhoud

Bij de websites waar wij ook het onderhoud uitvoeren installeren wij de volgende plug-ins:

BackWPup met backup naar Dropbox

Backups maken is de taak van de hosting leverancier. Toch is het prettig om ook zelf backups bij te houden van alle WordPress data. Dat kan eenvoudig met behulp van de BackWPup plugin. Deze plugin kan periodieke backups maken en wegschrijven naar cloud opslagdiensten, zoals Dropbox.

Optimize Database after Deleting Revisions

WordPress slaat normaal gesproken alle opgeslagen versies van een bepaald bericht op. Bij grote websites wordt de website hiervan erg langzaam. Met de plugin “Optimize Database after Deleting Revisions” kun je de WordPress database opschonen o.a. door revisies te verwijderen. Dit onderhoud is periodiek in te plannen, bijvoorbeeld iedere week.

Sucuri

Sucuri is een handige WordPress plug-in die we gebruiken om de website te beschermen tegen hackers. De plug-in heeft een scanner die de site controleert op malware en of de site op een blacklist staat (Google, Norton, Opera, ESET en anderen). De plug-in geeft een paar simpele opties om de WordPress installatie veiliger te maken, genaamd ‘1 click hardening’. De plugin geeft ook eventuele beveiligingsrisico’s aan in uw WordPress website. Deze beveiligingsrisico’s liggen meer op technisch vlak en zijn handig als richtlijn voor uw webbouwer.

Overige WordPress plug-ins

De volgende WordPress plug-ins gebruiken we alleen als het nodig is:

All In One Schema.org Rich Snippets

Rich Snippets kun je gebruiken om speciale informatie, zoals een adres, review of evenement ‘leesbaar’ te maken voor Google. Met deze plugin kun je rich snippets aanmaken zonder kennis van html codes. Lees meer over dit onderwerp in op de Google Support pagina over rich snippets.

Assets Minify

Deze plugin zorgt ervoor dat alle JavaScript en CSS bestanden worden gecombineerd en gecomprimeerd. Hierdoor wordt je site iets sneller.

Contact Form DB

Een goed alternatief voor de Flamingo plug-in die we eerder in dit artikel hebben besproken.

MapPress Easy Google Maps

Voeg eenvoudig een kaart toe aan je pagina met behulp van deze plugin.

MCE Table Buttons

De MCE Table Buttons voegt buttons toe aan de tekstbewerker van WordPress om tabellen te kunnen maken en bewerken. In tegenstelling tot alternatieven is deze plug-in begrijpelijk en gemakkelijk in gebruik.

Media File Renamer

De bestandsnaam van afbeeldingen is belangrijk voor SEO voor afbeeldingen. Met behulp van deze plugin kun je eenvoudig bestandsnamen van afbeeldingen aanpassen.

Contact Form 7 Datepicker

De Contact Form 7 Datepicker is een add-on voor de Contact Form 7 plugin. De plugin voegt een datum veld toe, zodat uw bezoekers gemakkelijk een datum kunnen opgeven door middel van een kalender. De plugin bevat verschillende thema’s om het kleurenschema van de kalender te kunnen aanpassen. Daarnaast is de kalender op verschillende manieren aan te passen; De weekenden kunnen bijvoorbeeld uitgeschakeld worden en er kan een maximale en minimale datum worden opgegeven.

Raw HTML snippets

Raw HTML snippets is een WordPress plugin voor het invoegen van stukjes HTML en/of javascript code in een bericht of pagina. In de tekstbewerker van WordPress is het lastig en soms zelfs onmogelijk om deze code in te voegen. Dit komt omdat WordPress standaard een aantal bewerkingen uitvoert op de ingevoerde tekst. Met Raw HTML snippets kun je via ‘Instellingen’ de code invoegen. De code kan vervolgens via een shortcode in een pagina of bericht geplaatst worden.

Really Simple Captcha

Op contactformulieren komt na verloop van tijd meestal veel spam binnen. Om dit te voorkomen gebruiken wij Really Simple Captcha. Dit is een gratis add-on voor Contact Form 7 waarmee gemakkelijk een korte captcha is toe te voegen aan een formulier.

Responsive Gallery Grid

Maak een eenvoudige fotogallerij aan die ook responsive is.

ThirstyAffiliates

Op een site met veel affiliate linkjes op verschillende pagina’s is het al snel een uitdaging om alle linkjes up-to-date te houden. Met deze plugin kun je op één plek alle affiliate links op je site bijwerken.

WP-PageNavi

WP-PageNavi is een plug-in om paginatie toe te voegen aan overzichtspagina’s (bijvoorbeeld Nieuwsoverzicht). Alle stijlen en teksten zijn aan te passen in de instellingen.

WordPress Language

Met behulp van deze plugin is het heel eenvoudig om de taalinstelling van de website aan te passen en de benodigde vertalingen automatisch te downloaden. Een website gericht op de Duitse markt, staat bijvoorbeeld ingesteld op de Duitse taal. Hierdoor weten plug-ins in welke taal ze moeten communiceren. De Contact Form 7 plug-in bijvoorbeeld. Deze plug-in geeft een melding als het formulier niet goed is ingevuld. Deze melding zal getoond worden in de taal waarop WordPress staat ingesteld.

Als de redactie achter de website meertalig is, dan is het soms gewenst om de taal van de WordPress admin op Engels te zetten. Ook dit is in te stellen in de plugin. Een andere goede reden om de WordPress admin op Engels te zetten is de snelheid. De WordPress admin laad namelijk veel sneller als de vertaling uit staat.

Enable Media Replace

Vervang gemakkelijk een afbeelding, zonder handmatig alle pagina’s bij te werken.

Visual Term Description Editor

Deze plugin voegt een volledige tekst-editor toe aan de categorie beschrijving. Hierdoor is het o.a. mogelijk om links en afbeeldingen aan deze pagina’s toe te voegen.

TPC! Memory Usage

Een handige plug-in om inzicht te krijgen in het RAM geheugen van je hosting.

WP No Category Base

Deze plug-in haalt /category uit je url structuur.

De beste WordPress plug-ins uitkiezen

Op de website van WordPress staat een overzicht van plug-ins, de zogenoemde Plugin Directory. De hoeveelheid plug-ins is zo groot dat het lastig is om de beste WordPress plug-ins te vinden. Hier zijn een aantal vragen die je kunnen helpen een plug-in te beoordelen:

 • Wanneer was de laatste update? (Wordt de plug-in goed bijgehouden?)
 • Wat is de beoordeling van de plugin?
 • Hoe vaak is de plug-in gedownload?
 • Is de plugin simpel en intuïtief?
 • Maakt het de website niet langzamer?

Liever geen maatwerk

WordPress is zo gangbaar dat vrijwel voor elk probleem een plug-in beschikbaar is. Wij geven de voorkeur aan standaard plug-ins boven maatwerk. Maatwerk heeft namelijk een aantal nadelen:

 • Maatwerk geeft meer onderhoudskosten
 • Maatwerk is duur om te maken
 • Maatwerk gaat nooit gelijk foutloos

Om deze redenen kiezen wij het liefst voor standaard plug-ins. Zelfs als dit betekent dat de site maar 80% van de functies bevat die wij (of de klant) graag wil. Meestal is het prijsverschil zo groot dat de klant de overige 20% voor lief neemt.

Meer weten over WordPress plug-ins?

Wilt u meer weten over WordPress plug-ins? Stel uw vraag via de Helpdesk.

Wilt u een WordPress website laten bouwen? Lees meer bij De Websitemaker.

Toe aan een nieuwe website?

Hayona is een bureau met 100% focus op online. Voor een groot aantal klanten ontwerpen we websites, verzorgen wij de online strategie of geven we trainingen. Ons werk is gericht op concrete doelen: meer klanten, meer leads, meer aanmeldingen, meer donateurs, meer leden.