Google Analytics tracking code en site snelheid
De tracking code van Google Analytics moet geplaatst worden in de <head> sectie van de broncode. Volgens Google is de beste plek direct voor de </head> tag. Er is soms veel discussie over de plek waar de Google Analytics tracking code moet komen te staan. In dit artikel enkele richtlijnen en tips.
De Google Analytics tracking code is asynchroon
De nieuwe Google Analytics tracking code is asynchroon. Dat betekent dat andere scripts en onderdelen van de website niet meer hoeven te wachten voordat de Google Analytics tracking code is geladen.
Nauwkeurige rapportages
De tracking code van Google Analytics is asynchroon en dat is dan ook de reden dat Google adviseert om de tracking code in de <head> sectie te plaatsen. Dit zorgt voor de meest nauwkeurige rapportages. Iemand die de site direct verlaat of direct doorklikt naar een volgende pagina wordt zo alsnog als een bezoeker of paginaweergave geteld.
De asynchrone tracking code is niet sneller dan de synchrone tracking code
De nieuwe asynchrone tracking code van Google Analytics is niet significant sneller dan de oude synchrone tracking code. Het enige verschil is dat de de nieuwe asynchrone tracking code er niet voor kan zorgen dat de website stopt met laden vanwege een fout in de tracking code.
De Google Analytics tracking code is razendsnel
Het laden van de Google Analytics code is razendsnel. Gemiddeld is dit rond de 100 milliseconden (analyseer het bijvoorbeeld eens met http://tools.pingdom.com). Daardoor zorgt het eventueel verplaatsen van de Google Analytics tracking code naar een andere plaats in de <head> sectie voor slechts minimale verbeteringen qua site snelheid. Anderzijds worden de rapportages daardoor wel een stuk minder betrouwbaar. Het is daarom verstandiger eerst andere site onderdelen te optimaliseren voor het behalen van snelheidswinst.