Skip navigation Menu
Extra informatie

Google Analytics annotaties als logboek

Als je jouw website aanpast, dan kan dat voor veranderingen zorgen in je Google Analytics gegevens. Bezoekers blijven langer of juist korter op de site. Bezoekers klikken sneller door of vertrekken juist direct. Om de oorzaak van grote veranderingen achteraf te kunnen achterhalen, is het handig om annotaties te maken in Google Analytics.

Wat zijn annotaties?

Met annotaties kun je belangrijke gebeurtenissen markeren in de tijdlijn van Google Analytics. Zo kunnen jij en je collega’s deze veranderingen achteraf gemakkelijk terugvinden. In het screenshot is een voorbeeld van een annotatie omcirkelt.

Google Analytics Annotatie

Wanneer je op een annotatie klikt zie je een korte boodschap over wat er die dag is gebeurd. Daarnaast zie je wie de melding heeft toegevoegd. Zo weet je altijd bij wie je meer informatie kunt opvragen over de wijziging.

Wanneer voeg je een annotatie toe? Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Aanpassingen in het design van je website of bij een totale redesign.
  • Aanpassingen in je Google Analytics instellingen, zoals het toevoegen van filters.
  • Online campagnes, zoals een e-mailnieuwsbrief of een bannercampagne.
  • Offline campagnes, zoals een radiocommercial.
  • Start van een SEO project.

Annotatie maken in Google Analytics

Kies onder ‘Startpagina’ de weergave waar je de annotatie wilt toevoegen. Klik onder tijdlijn op de knop met een pijltje. Deze knop is gemarkeerd in onderstaand screenshot.

Annotatie maken

Klik vervolgens op nieuwe annotatie maken’ en typ een bericht. Wanneer de annotatie alleen voor jezelf is bedoeld, dan is het handig om deze op ‘Privé’ te zetten. Ook kun je eventueel de datum van de annotatie nog veranderen.

Annotaties en rapporten

Jouw annotatie wordt automatisch overgenomen in de tijdlijn van alle andere rapporten van die weergave. Als je in het ‘Doelgroepoverzicht’ rapport een annotatie aanmaakt, dan verschijnt die dus automatisch ook in het rapport ‘Bron/medium’ en in het rapport ‘Overzicht van sitesnelheid’.

Jouw annotatie wordt niet overgenomen in andere weergaves of properties. Wanneer je een annotatie maakt in de weergave ‘Alle websitegegevens’, dan wordt deze dus niet overgenomen in een gefilterde weergave. Lees meer over properties en weergaves in Google Analytics in het artikel over Google Analytics structuur.

Wat zeggen de cijfers?

Waarom werkt je marketing goed? En waarom soms ook niet? Statistiekenanalyse is een onmisbaar onderdeel in iedere marketingstrategie. Dankzij data-analyse kun je optimaliseren, bijsturen, gegronde keuzes maken en meer effect behalen. Onze marketeers helpen je daarbij.