Skip navigation Menu
Extra informatie

Google Analytics installeren

Het installeren van Google Analytics is niet heel erg ingewikkeld. Google Analytics werkt met een stukje Javascript dat op elke pagina van een website geplaatst moet worden. Het voordeel van Javascript is dat een bezoeker pas echt wordt gemeten als de site met een browser is bezocht (bijvoorbeeld Firefox of Internet Explorer). Hierdoor worden de bezoeken van allerlei bots van zoekmachines automatisch niet meegeteld.

Eenvoudige installatie via het CMS

De meeste websites werken met een CMS (content management systeem). Hiermee kunnen websites eenvoudig worden onderhouden. In een CMS kunnen ook vaak de templates (of sjablonen) van een website worden aangepast. De meeste websites bestaan qua vormgeving uit een aantal standaardsjablonen, bijvoorbeeld één voor de homepage en een aantal verschillende varianten voor de vervolgpagina’s. Het is aan te raden om het stukje Javascript van Google Analytics in de sjablonen van je website te installeren. Het stukje Javascript moet in de <head> sectie van de broncode worden gezet (meer over de plek waar de Google Analytics tracking code moet staan).

De Javascript code van Google Analytics kan op de volgende manier achterhaald worden:

1. Meld je aan bij Google Analytics en klik linksonder op ‘beheerder‘.
2. Selecteer het account dat je wilt meten en kies een webproperty. (Lees meer over de structuur van Analytics.)
3. Selecteer ’tracking info’ gevolgd door ’trackingcode’. Vervolgens verschijnt de trackingscode en een uitleg hoe je de code kan plaatsen.

Google Analytics installeren trackingcode
In de tracking code kun je eventueel aanpassingen doorvoeren, bijvoorbeeld wanneer je meerdere subdomeinen wilt doormeten of wanneer je bijvoorbeeld dezelfde website in meerdere Google Analtyics profielen wilt bijhouden.

Wat zeggen de cijfers?

Waarom werkt je marketing goed? En waarom soms ook niet? Statistiekenanalyse is een onmisbaar onderdeel in iedere marketingstrategie. Dankzij data-analyse kun je optimaliseren, bijsturen, gegronde keuzes maken en meer effect behalen. Onze marketeers helpen je daarbij.