Een goede Google Analytics structuur aanmaken
Het is ontzettend gemakkelijk om snel een Google Analytics account aan te maken. Eigenlijk kan iedereen in je organisatie dat zomaar doen, want je hoeft niet te betalen om je aan te melden. Daardoor ontstaat in veel organisaties een wildgroei aan Google Analytics accounts. Dat heeft een aantal vervelende gevolgen:
- Verschillende websites staan in verschillende accounts.
- Je hebt geen centraal gebruikersbeheer: Je hebt geen controle over wie welke gegevens kan zien.
- Je hebt geen controle over belangrijke instellingen, zoals bijvoorbeeld de privacy instellingen.
Met andere woorden: het is een rommeltje. In dit artikel leggen we je uit hoe je een goed Google Analytics account inricht waarmee je het overzicht weer terugkrijgt.
Accountstructuur in Google Analytics
Wanneer je een indeling bedenkt voor jouw Google Analytics account, is het belangrijk dat je begrijpt hoe Google Analytics is opgebouwd. Google Analytics is gestructureerd in drie hiërarchische niveau’s: Account, properties en weergaves.
Account
Elke organisatie heeft in het meest gunstige geval één account in Google Analytics. Op dit niveau kun je algemene accountinstellingen regelen, bijvoorbeeld de privacy instellingen of met welk Ads account je een koppeling wilt maken. Ook kun je op deze plek bevoegdheden van je collega’s beheren.
Property
Onder elk account valt één of meerdere properties. Een property is een website of mobiele app. Denk aan een corporate website, een losse website voor een specifiek product of een intranet. Je kunt in één Google Analytics account maximaal 50 properties toevoegen. De meeste organisaties hebben dus genoeg aan één account.
Elk property heeft een bijbehorend kenmerk. Dit heet het tracking-ID. Je kunt je tracking-ID vinden onder Beheer » Property » Trackinginfo. Wanneer je Google Analytics op je website installeert dan gebruik je dit kenmerk om gegevens van je site te meten.
Weergave
Elke property in Google Analytics heeft ten minste één weergave, namelijk ‘Alle websitegegevens’. Een weergave is een groep rapporten in Google Analytics met sessies, verkeersbronnen, en conversies. Je kunt in Google Analytics maximaal 25 weergaves aanmaken per property. Er kunnen verschillende redenen zijn om extra weergaves aan te maken:
- Wanneer je eigen bezoek uit de rapporten wilt filteren.
- Wanneer je losse onderdelen binnen je site apart wilt doormeten, zoals een forum, een extranet, een webwinkel of verschillende taalversies.
- Wanneer je alle limieten van je weergave hebt gebruikt, bijvoorbeeld het maximale aantal doelen (20). Als je meer dan 20 doelen wilt meten op je website, dan moet je extra weergaven aanmaken.
Structuur kiezen in Google Analytics
De structuur die je kiest voor Google Analytics is sterk afhankelijk van het type organisatie en het type website dat je hebt. We behandelen hier enkele voorbeelden uit de praktijk.
Kleine organisatie met enkele websites
Als het aantal mensen dat aan de site(s) werkt klein is, dan kun je je accountstructuur beter eenvoudig houden. Hoe meer weergaves je maakt, hoe lastiger het is om overzicht te houden. In de meeste gevallen is het voldoende om bij elke property een weergave toe te voegen waarbij je verkeer van je collega’s filtert.
Grote organisatie met grote website
Wanneer meerdere afdelingen aan dezelfde website werken, dan kan het zinvol zijn voor elke afdeling een eigen weergave te maken. Bijvoorbeeld omdat elke afdeling haar eigen doelstellingen heeft. Of omdat een bepaalde afdeling verantwoordelijk is voor een apart deel van de website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vacature database of een forum.
Meerdere websites tegelijk rapporteren
Normaal gesproken meet je elke domeinnaam in een aparte Google Analytics property. Neem bijvoorbeeld de domeinnamen hayona.nl en interpedia.nl. Dat zijn twee aparte domeinnamen, dus ze zijn in Google Analytics ingericht als twee aparte properties. In sommige gevallen is er behoefte om meerdere websites te combineren in één rapport. In dat geval moet je meerdere domeinen doormeten in één property.